Китай се готви да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим

...
Китай се готви да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим
Коментари Харесай

Китай ще празнува юбилей при силни насрещни ветрове

Китай се готви да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим с обилни тържества, представяни към този момент като апотеоз на президента Си Цзинпин. Но от Хонконг и Вашингтон духат мощни насрещни ветрове, разяснява Агенция Франс Прес.

За вторник, 1 октомври, в Пекин са оповестени най-голямата манифестация и най-мащабният боен церемониал, проведени в миналото в страната с най-голямо население в света. Целта е да се допрян патриотичните струни в душата на народа, построил за 70 години втората стопанска система в света след десетилетия на войни, беднотия и унижения. Ще бъдат показани и най-новите оръжия на китайската войска, будещи от време на време паника у прилежащите страни, по-специално по крайбрежието на Южнокитайско море. През последните месеци обаче единството на азиатския колос се пропука поради вълненията в Хонконг, невиждани за интервала след 1997 година, когато английската колония бе върната на Китай.

Участниците в продемократичните митинги към този момент мислят по какъв начин да скапват празника - те приканиха за демонстрации на 1 октомври и управляващите на самостоятелния регион анулираха плануваните фойерверки от боязън да не избухне отново принуждение. Колкото до китайската икономическа мощност, от предходната година я заплашва комерсиалната война, стартирана от американския президент Доналд Тръмп, наложил наказателни мита върху китайски артикули. Тук ще споменем и интернационалните рецензии против Китай поради политиката му към Синцзян - северозападен регион с най-вече мюсюлманско население, където съгласно правозащитни сдружения един милион души са били интернирани под лозунга за битка с тероризма.

От 40 до 70 милиона починали

Независимо от тези проблеми Си Цзинпин ще бъде безспорният воин на тържествата по случай юбилея на националната република, провъзгласена от далечния му предходник Мао Цзедун на 1 октомври 1949 година Във вторник Си ще одобри парада на войските и ще произнесе значима тирада, оповестиха формалните медии. Ред коментатори считат днешния президент за най-могъщия китайски началник след Мао, запратил страната в хаоса на "Големия скок " и "Културната гражданска война ".

Излязлата през 1997 година "Черна книга на комунизма ", труд на академични колектив, упреква китайския режим за гибелта на 40 до 70 милиона души, в това число починали в всеобщите чистки и глада в страната през разнообразни години и вследствие на "Големия скок ", а в по-ново време в репресиите на площад "Тянанмън " през 1989 година Икономическите промени, почнали след гибелта на Мао през 1976 година, изстреляха страната на върха на международната стопанска система.

Но впечатляващият, исторически безподобен напредък на Китай демонстрира признаци на уязвимост - тази година е записано най-ниският ритъм на напредък от близо три десетилетия и себестойността на продукцията последователно приближава западните равнища. А сега свинското, обичана храна на китайските консуматори, стремглаво нараства поради епидемията от африканска чума по прасетата - същински удар по виталното ниво в страната.

Хвърчилата са неразрешени

Въпреки всичко Китайската комунистическа партия крепко държи властта - поел ръководството през 2012 година, Си Цзинпин попари всички очаквания за политически промени и ускори следенето на жителите посредством стотици милиони камери и "Великата китайска интернет стена ", филтрираща информацията от чужбина.

С наближаването на 1 октомври ограниченията за сигурност в Пекин бяха затегнати още повече - в някои квартали питейни заведения, заведения за хранене и магазини бяха затворени седмици преди честванията. В целия град е неразрешена продажбата на револвери техни фалшификати, а също и стартирането на хвърчила.

През всички уикенди от началото на месеца на големия Булевард на безконечното успокоение се организираха подготовки на парада и центърът на града бе като под блокада. Заведения и офиси с аспект към булеварда, преди всичко задграничните медии, получиха разпореждане да опразнят пространствата.

Стотици хиляди чиновници и студенти също ще преминат във вторник пред държавните ръководители, застанали на трибуната на Портата на небесния мир, която гледа към големия площад "Тянанмън ".

За нощните подготовки раздаваха памперси - неразрешено бе да отскачаме до тоалетната, описа участник пред всекидневника "Глобал таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР