Китай се готви да одобри премахване на ограниченията за мандатите

...
Китай се готви да одобри премахване на ограниченията за мандатите
Коментари Харесай

Китай ще гласува премахване на ограниченията за мандатите на президента

Китай се готви да утвърди унищожаване на рестриктивните мерки за мандатите на президента - ход, който ще разреши на Си Цзинпин да остане отпред на страната до края на живота си. Решението е част от конституционните промени, които се чака да бъдат признати на годишното съвещание на Националния национален конгрес.

Китай наложи ограничаване от два мандата на президента след 1990 година. Си Цзинпин обаче се възпротиви на традицията да показа своя възможен правоприемник по време на конгреса на Комунистическата партия през октомври. Вместо това той укрепи властта си, като партията гласоподава в актуализирания й Устав да бъдат вписани името и политическата философия на китайския партиен и държавен водач. Това решение издига статута му до равнището на създателя на Китайската национална република Мао Дзедун.

В края на февруари партията предложи да се отстрани ограничаването за президентските мандати от конституцията на страната, съгласно което Си Цзинпин би трябвало да се отдръпна през 2023 година.

Днешният избор в Националния национален конгрес се чака да мине без компликации. Конгресът, на хартия, е най-мощният законодателен орган в Китай - сходен на парламентите в другите страни. Националният национален конгрес в никакъв случай не е дал своя вот против Комунистическата партия. Възможно е обаче през днешния ден някои от делегатите, които са 2980 на брой, да се въздържат, което ще се счита за явен протестен избор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР