Ексклузивно: Министърът на отбраната на Филипините се зарича да се противопостави на „насилника“ на Китай

...
Китай се държи като насилник спрямо по-малките страни, каза филипинският
Коментари Харесай

Китай се държи като насилник спрямо по-малките страни, каза филипинският министър на отбраната пред CNN в петък по време на ексклузивно интервю, в което той предупреди своята нация и целия свят, че трябва да се противопостави на териториалното разширение на Пекин в Южнокитайско море.

„Не мога да се сетя за по-ясен случай на тормоз от този“, каза секретарят на националната отбрана на Филипините Гилберто Теодоро младши. записване в училище."

Неговите коментари следват все по-настоятелните ходове на Филипините, за да защити претенциите си за плитчини в Южнокитайско море по време на повече от месец морска драма с високи залози.

Докато напрежението между Китай и Филипините относно силно оспорвания и стратегически воден път тлее от години, конфронтациите нараснаха това лято, подновявайки регионалните страхове, че грешка или грешна оценка в морето може да предизвика по-широк конфликт, включително със Съединените щати.

Регионът е широко разглеждан като потенциална точка на възпламеняване на глобален пожар и неотдавнашните конфронтации породиха опасения сред западните наблюдатели за потенциално прерастване в международен инцидент, ако Китай, глобална сила, реши да действа по-силно срещу Филипините, съюзник на САЩ по договора.

Скорошните инциденти включват противопоставяне между бреговата охрана на Китай, това, което Манила казва, са сенчести лодки на китайската „морска милиция“ и малки дървени филипински риболовни кораби, китайски водни оръдия, блокиращи снабдяването на корабокруширалия филипински военен пост, и самотен филипински водолаз, прорязващ плаваща китайска бариера.

Теодоро характеризира отказа на Филипините да отстъпят във водите в своята изключителна икономическа зона от 200 морски мили като борба за самото съществуване на Филипините.

„Ние се борим за нашите рибари, ние се борим за нашите ресурси. Ние се борим за нашата цялост като архипелажна държава… Нашето съществуване като Република Филипините е жизненоважно за тази битка“, каза Теодоро в интервю в Министерството на националната отбрана в Манила. „Не е за нас, а и за бъдещите поколения.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР