Китай решително се противопоставя на Съединените щати във връзка с

...
Китай решително се противопоставя на Съединените щати във връзка с
Коментари Харесай

Китай предупреждава с последствия САЩ, заради новия закон за Тибет

Китай " уверено се опълчва " на Съединените щати по отношение на признат нов закон за Тибет заявявайки, че за Китай това са вътрешни работи и Съединени американски щати рискуват да причинят " сериозна щета " на техните връзки, оповестява " Ройтерс ".

Доналд Тръмп подписа през вчерашния ден закон за взаимен достъп до Тибет . Законът има за цел да насърчи достъпа до Тибет за американските дипломати и други длъжностни лица , публицисти и други жители, като отхвърля достъпа до Съединени американски щати на китайски публични лица, считани за виновни за ограничението на достъпа до Тибет.

Пекин изпраща войски в Тибет през 1950 година в интервенция избрана като спокойно избавление и от този момент са там.

Говорителят на китайското външно министерство, Хуа Чунинг изясни, че законът на Съединени американски щати " изпраща съществени неверни сигнали до тибетските сепаратистки детайли ", както и че заплашва да утежни двустранните връзки, които така и така са затруднени от напрежението в търговията и други въпроси .

" Ако Съединените щати ползват този закон, това ще аргументи сериозна щета на връзките Китай-САЩ и съдействието във значими области сред двете страни ", добавя тя.

 Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия
Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Според Съединени американски щати хората в Тибет са подложени на жестоки репресии

Съединените щати би трябвало да са изцяло наясно със сериозната сензитивност на въпроса за Тибет и да спрат с намесата си , в противоположен случай Съединените щати ще би трябвало да поемат отговорност за следствията, добави тя, без да разяснява какви са следствията.

Правозащитни организации изясняват, че обстановката за етническите тибетци в границите на наричания от Китай, Тибетски самостоятелен район, остава извънредно мъчно. Върховният комисар по правата на индивида в Организация на обединените нации съобщи през юни, че изискванията в Тибет " бързо се утежняват ".

Всички чужденци се нуждаят от особено позволение за влизане в Тибет , което нормално се дава на туристите, на които се позволява да организират съществено следени обиколки, само че доста рядко за задгранични дипломати и публицисти.

Хуа Чунинг разяснява, че Тибет е отворен за задгранични гости , както демонстрират 40 000 американски гости в района от 2015 година насам. Тя добявя, че е " безусловно належащо и разбираемо " държавното управление да организира надзор над навлизането на чужденци , като се имат поради " локални географски и климатични особености ".

Тибетски правозащитни групи приветстват американският закон . Международната акция за Тибет разяснява, че " влияещият и новаторски " закон бележи " нова епоха на американска поддръжка " и е предизвикателство за политиките на Китай в Тибет.

" Съединени американски щати оповестяват на Пекин, че нейните чиновници ще бъдат изправени пред действителни последици за дискриминирането против американци и тибетци и показват пътя, който другите страни би трябвало да следват ", изяснява ръководителят на групата Матео Мекачи.

Следващата година се отбелязва 60-годишнина от полета към заточение в Индия на Далай Лама, след несполучливо въстание против Китай. Китай рутинно го афишира за рисков сепаратист , а Далай Лама изяснява, че желае само автономност за родината си.

 Далай Лама: Тибет може да съществува в Китай като Европейския съюз
Далай Лама: Тибет може да съществува в Китай като Европейския съюз

Далай Лама избяга в Индия през 1959 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР