Китай реши да санкционира председателката на Камарата на представителите в

...
Китай реши да санкционира председателката на Камарата на представителите в
Коментари Харесай

Китай санкционира Пелоси. Напрежението заради Тайван продължава да расте 


Китай реши да глоби председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и най-близките членове на фамилията ѝ поради по-рано тази седмица, съобщи Ройтерс.

Като причина за решението китайското външно министерство показва нейните "злонамерени " и "провокативни " дейности, които подкопават "суверенитета и териториалната целокупност на Китай, потъпквайки политиката на обединен Китай и застрашавайки мира и стабилността в Тайванския пролив ".

Китай гледа на Тайван като на отделила се негова провинция, която би трябвало да си върне даже със мощ, в случай че е належащо. Пекин реагира остро на американската аудиенция в Тайван, като стартира в няколко региона към острова, изстрелвайки балистични ракети.

Успоредно с началото на ученията в камбоджанската столица Пномпен стартира 55-та среща на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които в четвъртък приканиха към мъдрост и деескалация на напрежението в района.

Г-7 също изезе с позиция, в която изрази безпокойствие от реакцията на Китай след визитата на Пелоси в Тайпе. Това разгневи Пекин, който изрази изострен митинг против изказването на Групата. За задачата китайското външно министерство повика посланиците на Япония и европейските страни от Г-7.

"Няма опрощение за потреблението на визитата като предлог за нападателна военна активност в Тайванския пролив ", показаха в изказването сиа членовете на Г-7, предупреждавайки, че "създаващият ескалация отговор на Пекин рискува да ускори напрежението и да дестабилизира района ".

В знак на митинг против позицията в четвъртък Китай ненадейно анулира среща на външния си министър с японския му сътрудник, планувана в коридорите срещата на АСЕАН в камбоджанската столица. В петък пък външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И демонстративно напуснаха залата при започване на речта на японския им сътрудник Йошимаса Хаяши.

Междувременно японският министър-председател Фумио Кишида беше на работна закуска с Нанси Пелоси, след която дефинира като "тежък проблем " провежданите от Китай военни учения към Тайван. Той добави, че изстрелванията на китайски ракети "трябва да бъдат спрени неотложно ".

Преди ден японският министър на защитата Нобуо Киши сподели, че пет ракети са се приземили в японската изключителна икономическа зона край Хатерума – остров южно от основните острови на Япония. Затова Токио насочи публична протестна нота до Пекин.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР