Китай разработва технологии за създаване на атомен самолетоносач, съобщиха държавните

...
Китай разработва технологии за създаване на атомен самолетоносач, съобщиха държавните
Коментари Харесай

Китай прави ядрен самолетоносач

Китай създава технологии за основаване на атомен самолетоносач, оповестиха държавните медии в страната на фона на амбициозни проекти на водача Си Цзинпин за модернизиране на въоръжените сили, съобщи Ройтерс.

През октомври Си Цзинпин даде обещание да трансформира армията в “бойна мощ от международна класа ” до 2050 година, като сложи специфичен акцент върху новите технологии, измежду които стелт-изтребители, самолетоносачи и ракети.

Новината за новата разработка бе доказана от държавната Китайска корабостроителна индустриална корпорация (ККИК), която сътвори първия самолетоносач, китайско произвеждане, предстоящ да влезе на въоръжение през 2020 година Известен като план 001A, импровизирано той е именуван “Шандун ” (виж графиката).

 17_1_194290
Плавателният съд е първи, издигнат в Китай от този клас и се счита, че е основан по модела на другия китайски самолетоносач “Ляонин ”. Той е руският “Рига ”, спуснат на вода през 1988 година и останал в Украйна след разпада на Съюз на съветските социалистически републики под името “Варяг ”. През 1998 година Китай го купува от Киев за 20 млн. $ и го модернизира. Приет е на въоръжение в китайските Военноморски сили като “Ляонин ”.

За плана “Шандун ” Пекин не разгласява детайлности, само че специалисти считат, че е копие на “Ляонин ” с почти идентични размери и въоръжение.

В началото на януари т.г. в. “Саут Чайна морнинг пост ” заяви, че в Далян и в Шанхай е почнал градеж и на трети китайски самолетоносач, който евентуално ще има нуклеарни мотори и ще бъде оборудван с надалеч по-модерни технологии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР