Китай разположи 66 бойни самолета и 14 военни кораба в

...
Китай разположи 66 бойни самолета и 14 военни кораба в
Коментари Харесай

Китай изпрати 66 военни самолета и 14 кораба в близост до Тайван

Китай разположи 66 бойни самолета и 14 военни кораба в региона към Тайван към 17:00 часа през днешния ден в отговор на неотдавнашното посещаване на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси, като 22 от 66-те самолета пресякоха междинната линия на Тайванския пролив.

Тайван на собствен ред изпрати радиопредупреждения и разположи отбранителни ракетни системи, с цел да прогони китайските военни самолети и кораби – това обявиха от Министерство на защитата на страната.

Средната линия служи като неофициална граница, разделяща Тайван и Китай и нейното „ нарушение “ е израз на по-агресивната позиция на Пекин спрямо регулярните нахлувания в тайванската идентификационна зона за Противовъздушна отбрана през последните 2 години.

Днес трябваше да е последният ден от военните учения на Китай, които той стартира след визитата на Пелоси, само че китайски държавни медии цитираха изказване на Народната освободителна войска, която се твърди, че е решила да продължи ученията си към Тайван.

Междувременно от Министерство на защитата на Тайван обявиха, че голям брой китайски военни самолети и кораби са били засечени наоколо до острова, за което се счита, че е симулация на евентуално бъдещо нахлуване против самия Тайван и неговите отдалечени острови.

Военните маневри не са единственото деяние, което Пекин предприе, с цел да отвърне на визитата на Пелоси. Той също по този начин спря и вноса на някои тайвански храни и селскостопански артикули.

Пекин гледа на острова като на част от своята територия и изрично се опълчва на това други страни да третират Тайван като суверенна страна, в това число и да изпращат високопоставени чиновници на посещаване.

Той упрекна Съединени американски щати, че нарушават уговорката си по отношение на правилото „ един Китай “ и подхранват напъните за самостоятелност на Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР