Китай работи активно по мащабен проект, който не само ще

...
Китай работи активно по мащабен проект, който не само ще
Коментари Харесай

Вселената в детайли: Xuntian е готов да пренапише историята на астрономията

Китай работи интензивно по огромен план, който освен ще укрепи националната астрономическа стратегия, само че и ще ускори потреблението на орбиталната галактическа станция на страната. Новият галактически телескоп е наименуван Xuntian, което значи „ проучване на небето “.

Изстрелването на телескопа Xuntian, прочут още като Chinese Space Station Telescope (CSST), е планувано за идната година. Той е оборудван с главно огледало с диаметър два метра и е планиран да се движи в орбита дружно с галактическата станция Tiangong. Очакваният живот на телескопа е 10 години, само че галактическата му задача може да бъде удължена.

Xuntian е планиран по този начин, че да превъзхожда телескопа Хъбъл на НАСА. Той ще се намира в орбита покрай китайската орбитална галактическа станция, което дава неповторимата опция да бъде подобряван понякога благодарение на астронавти.

Лин Сицян, заместник-директор на китайската администрация за пилотирани галактически полети, съобщи, че телескопът Xuntian се чака да направи пробив в космологията, тъмната материя и тъмната сила, както и в проучванията на Млечния път и други прилежащи галактики. Телескопът ще прави дълбочинни наблюдения на 17 500 квадратни градуса и ще учи в детайли другите типове небесни тела.

Очаква се Xuntian да бъде изведен в околоземна орбита с ракетата Long March 5B. В съпоставяне с телескопа Хъбъл китайското „ око “ в орбита има 300 пъти по-голямо зрително поле.

Зао Дзиенпин, основен конструктор на китайската галактическа стратегия, акцентира смисъла на Xuntian, като го назова „ най-важният теоретичен план след извеждането в орбита на галактическата станция на страната “.

Телескопът е и най-модерният в света във връзка с способността си да прави фотоси в ултравиолетовия набор.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР