Китай прокламира „Пояс, един път“ към Италия на фона на нарастващи съмнения в Рим

...
Китай настоя, че инициативата му Пояс, един път“ е родила
Коментари Харесай

Китай настоя, че инициативата му „Пояс, един път“ е „родила плод“ в Италия на фона на нарастващите очаквания Рим да излезе от характерния за Пекин инфраструктурен стремеж.

Китайският външен министър Ван И каза на гостуващия италиански вицепремиер Антонио Таяни, че нарастващото сътрудничество между страните е довело до навлизането на италиански продукти в хиляди китайски домакинства.

„Хилядолетното приятелство, наследено от древния Път на коприната, издържа“, каза Уанг в понеделник по време на среща с Таяни.

Уан каза, че двустранната търговия е нараснала от 50 милиарда долара до близо 80 милиарда долара, а износът на Италия за Китай се е увеличил с около 30 процента през последните пет години.

„Китай и Италия трябва да се придържат към правилния начин да се разбират помежду си“, каза Уанг.

Таяни каза, че Италия подкрепя „откровен, открит диалог относно принципите и правата“, включително на ниво Европейски съюз, съобщи италианската информационна агенция ANSA.

Италия е единствената икономика от Групата на седемте (G7), която е подписала инициативата „Един пояс, един път“, но през последните месеци сигнализира за нарастващо безпокойство от споразумението.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето през юли описа решението на тогавашния премиер Джузепе Конте да се присъедини към инициативата през 2019 г. като „зверски акт“, който не е направил много за увеличаване на италианския износ, докато наводнява страната с китайски внос.

Планът „Пояс, един път“ предлага масивни инвестиции в инфраструктура като пътища, мостове и пристанища, за да се пресъздадат древните търговски пътища на Пътя на коприната, свързващи Европа и Азия.

Критиците представят схемата като средство за разширяване на геополитическото влияние на Пекин, включително чрез обременяване на по-бедните страни с непоносими дългове.

Членството на Италия в схемата се подновява автоматично през март следващата година, освен ако Рим не поиска отмяната му до декември.

Преди пътуването си до Китай Таяни каза в събота, че сделката „не е донесла резултатите, които очаквахме“.

„Ще трябва да направим оценка, парламентът ще трябва да реши дали да поднови или не нашето участие“, каза той.

Пътуването на Таяни до Китай следва поредица от скорошни посещения на западни лидери, включително министъра на търговията на Съединените щати Джина Раймондо и външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР