Китай продължава да се бори с епидемията от коронавирус, който

...
Китай продължава да се бори с епидемията от коронавирус, който
Коментари Харесай

Може ли епидемията с коронавируса да навреди на световната икономика?

Китай продължава да се бори с епидемията от ковид, който болести повече от 2000 души и  доведе до гибелта на над 50, написа Би Би Си.

Световната здравна организация за момента се въздържа да разгласи международна изключителна обстановка поради болестта, само че някои анализатори считат, че икономическите последствия от епидемията няма да закъснеят и че скоро те ще станат забележими. Въпросът е, какъв брой тежки и обширни могат да бъдат те?

Заразата е към момента в ранната си фаза и икономистите са внимателни в прогнозирането на нейния резултат, само че ние може да си извлечем добра визия за евентуалните вреди, която тя може да нанесе, като се обърнем към епидемията с ковид на тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) от интервала 2002-2003 година, която също стартира от Китай.

Именно в Поднебесната империя вредите от разпространяването на болестта към този момент са на показ. Ограниченията за пътуването в елементи на страната по време на празненствата за лунната Нова година сигурно ще се отразят върху туристическия бизнес.

Транспортен хъб

 Потребителските разноски за дарове и развлечения също ще бъдат наранени. Мнозина ще предпочетат да си останат у дома и да взимат присъединяване в обществени мероприятия или пък да отивам на заведения.

Икономическото влияние на болестта се укрепва от обстоятелството, че Ухан, градът, от който се счита, че тя стартира разпространяването си, е значим транспортен хъб в Китай.

Ограниченията за пътуването са проблем и за доста бизнеси, които зависят от предвижването на артикули или хора. Тези ограничения ще обиден и индустриалните вериги за доставки, което най-вероятно ще докара до анулация на някой доставки и до увеличение на цената на други.

Темпо на възобновяване

Освен това, не би трябвало да забравяме и за директните финансови разноски за лекуването на пациентите, които ще бъдат поети от здравните застрахователи (както държавните, по този начин и частните).

Икономическите вреди отвън Китай ще зависят от равнището на разпространяване на вируса. Ако бъдат открити огнища на болестта на другите места по света, то може да се чакат същите резултати като в Китай, само че в доста по-малък мащаб.

Нивото на икономическо влияние ще зависи значително от това какъв брой елементарно се предава вируса и каква е смъртността измежду инфектираните. Окуражаващ е обстоятелството, че досега смъртността е относително ниска и доста от инфектираните към този момент са се възстановили изцяло.

В сходна обстановка доста постоянно икономическите проблеми намират своето отражение първо на финансовите пазари, на които търговците разкриват вижданията си за стоките и услугите, които могат да бъдат наранени от епидемията.

Вероятност за намиране на ваксина

В този съответен случаи се следи отрицателна наклонност за фондовите пазари, изключително на тези в Китай, само че даже и там резултатът не е огромен. В момента континенталният бенчмарк Shanghai Composite е на по-високо равнище, в сравнение с преди шест месеца.

Освен това, има компании, които даже биха могли да извлекат изгоди от епидемията, като включително влизат фармацевтичните компании и тези за медицински услуги. Освен директното им присъединяване в непосредствената битка против епидемията, в дълготраен проект пред тях се открива опцията за създаване на ваксина против вируса.

Главният теоретичен шеф в Johnson & Johnson Пол Стофелс съобщи пред Би Би Си, че неговият екип към този момент е приключил „ базовата работа “ по имунизацията и че счита, че тя може да бъде подготвена в границите на година.

На пазарите се следи и внезапен растеж на търсенето на защитни маски и ръкавици. Акциите на китайските компании, които се занимават с производството на тези продукти, нарастнаха внезапно през последните дни.

Бързо възобновяване?

Както към този момент споменахме, най-хубава визия за икономическите последствия от актуалната болест може да ни даде епидемията с ТОРС в интервала 2002-2003 година

Според една оценка, вредите за международните стопанска система ще бъдат в размер на 40 милиарда $.

Според Дженифър МаКеон от Capital Economics световният стопански напредък е бил с цялостен процентен пункт по-нисък през второто тримесечие на 2003 година поради ТОРС. Това е много сериозна стойност, само че в последна сметка тези загуби бяха наваксани много бързо в идващите месеци на годината.

По нейните думи резултатът от епидемията мъчно може да бъде измерен с акуратност, защото по това време международният стопански напредък е бил повлиян от голям брой други фактори.

„ Трудно е да се откроят трайни вреди за световният Брутен вътрешен артикул от епидемията с ТОРС, която бе извънредно тежка и необятно публикувана “, споделя МаКеон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР