Китай препродава излишните си ресурси от втечнен газ, закупен от

...
Китай препродава излишните си ресурси от втечнен газ, закупен от
Коментари Харесай

Китай препродава американски втечнен газ на Европа

Китай препродава непотребните си запаси от полутечен газ, закупен от Съединените щати, на Европа, заради по-ниското вътрешно търсене на полутечен природен газ (LNG). Това заяви вестник The Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на свои източници.

" Китайските компании, които са подписали дълготрайни контракти за закупуване на полутечен природен газ от Съединени американски щати, продават остатъците и печелят стотици милиони долари от всяка доставка с танкер ", се споделя в публикацията на WSJ. Уточнява се, че главните консуматори на препродавания LNG са европейски страни, Япония и Южна Корея.

В същото време, от началото на 2022 година в Китай са дебаркирали 7 пъти по-малко на брой американски танкери с полутечен газ, в сравнение с през същия интервал на 2021 година (133 против 19).
 Ще помогне ли Съединени американски щати на Европа с газ за зимата
Ще помогне ли Съединени американски щати на Европа с газ за зимата

Мнението на ръководители на американски енергийни компании

По информация на американското издание, макар общото нарастване на продажбите на LNG от Китай към страните от Европейски Съюз, тези спомагателни размери не са задоволителни, с цел да оказват помощ на Европа да избегне утежняване на енергийната рецесия тази зима. " Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа поддръжка след нахлуването в Украйна, само че китайските компании подкопават нейните опити да всее различия в Европа посредством прекъсване на износа на газ ", допускат анализатори от изданието.

Износът на LNG от Русия за Китай е повишен с 30% тази година, съгласно данни за доставката на ресурса, с които WSJ разполага. Русия обаче доставя газ на Китай по газопровода " Силата на Сибир " с огромна отстъпка, до момента в който китайската страна печели, като препродава остатъците " на преференциални цени " и характеризира енергийното съдействие като " взаимноизгодно ". Това мнение споделят представители на пекинските компании Rystad Energy и PetroChina International.

Преди близо месец турският вестник Yeni Safak означи, че Китай препродава съветски полутечен газ на Европа с висока надценка, чиято директна доставка за Европейски Съюз е обект на редица ограничавания. А от " Газпром " тогава са прецизирали, че размерът на газовите доставки от Русия за Китай през първата половина на 2022 година, се е нараснал с 63% на годишна база, надвишавайки вътрешното търсене в Китай.
 Светът „ жадува “ за полутечен газ – кои са най-големите планове
Светът „ жадува “ за полутечен газ – кои са най-големите планове

Плановете за фабрики за LNG на Съединени американски щати, Катар, Мозамбик, и по кое време ще заработят
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР