Китай предвижда да замени лидерката на Хонконг Кари Лам, пише

...
Китай предвижда да замени лидерката на Хонконг Кари Лам, пише
Коментари Харесай

Китай планира да замени лидерката на Хонконг Кари Лам

Китай планува да размени лидерката на Хонконг Кари Лам, написа в. " Файненшъл таймс ", представен от Ройтерс и Франс прес.

Лам е на поста от средата на 2017 година От четири месеца в Хонконг има митинги, като протестиращите упорстват тя да се отдръпна от поста си. Досега Пекин показваше цялостна поддръжка за хонконгската лидерка и подлагаше на критика насилието по време на демонстрациите. Но съгласно английското финансово издание, което се базира на осведомени източници, китайските централни управляващи приготвят проект за подмяна на Лам с краткотрайно изпълняващ длъжността водач на Хонконг. Всичко обаче зависи от обстановката на място. Ако Си Цзинпин утвърди въпреки всичко освобождението на Лам от поста, то тогава нейният правоприемник би трябвало да поеме функционалностите й през март, написа изданието.

В аудиозапис, чието наличие беше публикувано през септември, самата Лам споделя, че би подала оставка, в случай че имаше избор. После Лам отхвърли да е желала да напусне поста си.

Последните допитвания демонстрират, че Кари Лам се употребява с едвам 22-процентно публично доверие.

Мандатът на Лам изтича през 2022 година Сред възможните нейни приемници са посочени някогашният началник на валутния орган на Хонконг Норман Чан и Хенри Тан, който беше финансов министър на Хонконг и основен секретар на хонконгската администрация.

Същевременно стана ясно, че Хонконг освобождава обвинения за ликвидиране, чийто случай стана мотив за вълната от митинги в някогашната английска колония, предадоха международните организации.

Двадесет годишният Чан Тункай е упрекван в убийството на бременната си другарка, осъществено до момента в който двамата са били на отмора в Тайван. Твърди се, че той се е подчинил на апела на медиите и се е извинил на фамилията на убитото момиче, както и на хонконгския народ. Чан прекара 18 месеца в затвор в Хонконг, само че обвиняване, че е откраднал имущество на приятелката си. Той твърди, че желае да отиде в Тайван, където е търсен за убийството на момичето. Но сред Хонконг и Тайван няма съглашение за есктрадиция на нарушители, осведоми Българска телеграфна агенция.

Днес при освобождението на Чан Тункай държавното управление на Хонконг сподели, че той е свободен да отиде в Тайван. Правителството разясни, че в Хонконг не може да се гледа дело за ликвидиране против мъжа, тъй като доказателствата против него са в Тайван.

Този случай точно накара Кари Лам да се опита да реформира законите за екстрадиция на Хонконг. Но тези проекти щяха да трансформират и екстрадицията към Китай, което точно породи вълната от митинги. Постепенно протестиращите започнаха да упорстват за повече народна власт, за по-големи свободи и за директни избори.

Днес държавното управление на Хонконг сподели още, че публично ще изтегли проектозакона за екстрадиите от дневния ред на Народното събрание, съобщи Асошиейтед прес. Досега проектозаконът беше единствено замразен в парламентарния дневен ред поради митингите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР