Китай предупреди Великобритания да спре да се меси в Хонконг,

...
Китай предупреди Великобритания да спре да се меси в Хонконг,
Коментари Харесай

Китай предупреди Великобритания да прекрати намесата си Хонконг

Китай предизвести Англия да спре да се меси в Хонконг, откакто върховен английски чиновник прикани водача на интернационалния финансов център да изрази угриженост за митингите, които раздрусват града от два месеца, съобщи " Агенция Франс Прес ".

Продемократичните митинги, които частично се подхранват от необятно публикуван яд при ерозия на свободите в Хонконг, се трансфораха в най-голямата опасност за ръководството на Пекин на полуавтономния южен китайски град след предаването му от британците през 1997 година

В петък английският външен министър Доминик Рааб беседва с водача на Хонконг Кари Лам, където акцентира нуждата от " изцяло без значение следствие на последните събития ", съгласно английското външно министерство - което провокира гневен отговор от Пекин.

" Китай тържествено изисква английската страна неотложно да спре всички дейности, които се намесват в делата на Хонконг и се намесват във вътрешните работи на Китай ", съобщи представителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

В онлайн декларация Хуа прикани Англия да спре да " основава проблеми " в Хонконг.

Пекин от ден на ден разпръсква антиправителствените митинги в полуавтономния район, финансиран от Запада, само че даде малко доказателства с изключение на подкрепящи изказвания на някои западни политици.

Миналата седмица китайското държавно управление удари Вашингтон, откакто се появиха известия, че някои американски дипломати, основани в Хонконг, са се срещнали с деятели за народна власт.

Китайското външно министерство прикани Съединени американски щати " неотложно да създадат чиста отмора с разнообразни антикитайски протести " и " неотложно да спрат да се намесват в делата на Хонконг ".

Напрежението е високо в азиатския финансов център след двумесечни митинги и конфликти, провокирани от опълчване на планувания закон за екстрадиция, който бързо се трансформира в по-широко придвижване за демократични промени.

Миналата седмица градът стана очевидец на рядка обща стачка и най-масовите безредици за демонстрации от два месеца - полицията изстреля 800 патрона сълзотворен газ за един ден на десетки места.

Общо 420 души са задържани от началото на митингите на 9 юни, съгласно полицията в Хонконг при започване на август. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР