Китай предупреди, че е готов за война в случай на

...
Китай предупреди, че е готов за война в случай на
Коментари Харесай

Пекин представи нова военна стратегия, Китай плаши с война

Китай предизвести, че е подготвен за война при положение на дейности към самостоятелност на Тайван, съобщи Ройтерс.

Заплахата бе изказана в деня, в който Пекин разгласи новата си военна тактика – първата от години, в която се обрисуват стратегически проблеми. В нея Съединени американски щати са упрекнати, че подкопават световната сигурност и е жигосано желанието им да продадат оръжия на Тайван.

Този месец Пентагонът утвърди продажбата на поискани от Тайпе арсенали, в това число танкове и ракети “Стрингър”, на обща стойност 2,2 милиарда $. Китай отвърна, че ще наложи наказания на US фирмите, участващи в такива покупко-продажби.

“Трябва ясно да подчертаем, че настояването за самостоятелност на Тайван е задънена улица. Ако някой си разреши да опита да отдели Тайван, китайската войска ще е подготвена за война, с цел да отбрани националния си суверенитет и териториална цялост”, отсече през вчерашния ден представителят на китайското отбранително министерство У Цян.

Новата военна теория на Пекин планува увеличение тази година на разноските за защита със 7,5% до 1,19 трилиона юана (177,61 милиарда долара). През 2017 година военният бюджет на страната за първи път в историята преодоля границата от 1 трилион юана, достигайки 1,044 трилиона юана (151,97 милиарда долара).

Междувременно интернационалните организации, в това число и Стокхолмският интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ) считат, че Китай значително занижава формалните данни за военния си бюджет, като същинските му могат да са с 20-25% по-високи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР