Китай представи амбициите си да разшири инициативата на президента Си

...
Китай представи амбициите си да разшири инициативата на президента Си
Коментари Харесай

Китай представи план за „Арктически Път на коприната

Китай показа упоритостите си да разшири самодейността на президента Си Дзинпин „ Един пояс, веднъж ” до Арктика, като създаде морски направления, които ще се появят с помощта на световното стопляне, съобщи организация „ Ройтерс “.

Това стана ясно, откакто Пекин разгласява своята първа Бяла книга за политиката на страната в арктическия район. Китайското държавно управление разясни, че ще насърчи бизнеса да влага в построяването на инфраструктура, която да проправи пътя за корабоплавателни търговски направления, които ще образуват новия „ Полярен Път на коприната “.

„ Китай се надява да работи със всички страни по построяването на „ Арктически път на коприната “ посредством създаването на арктически транспортни направления “, написа в документа,

Въпреки че Китай няма пряк достъп до района, страната стана член-наблюдател в Арктическия съвет през 2013 година. Пример за растящият интерес на азиатския колос в района бе инвестицията в съветския план Yamal за рандеман на полутечен газ,  по който се чака страната да получава по 4 млн. тона газ годишно.

Транспортните направления през Арктика ще съкратят времето за доставка с най-малко 20 дни по отношение на обичайния маршрут през Суецкия Канал, заяви китайският вестник „ Чайна Дейли “.

„ Някои хора може да имат опасения по отношение на нашето присъединяване в развиването на Арктика, мислейки, че може да имаме други планове, че може да ограбим техните запаси и да навредим на околната среда. Тези опасения са изцяло ненужни. “, обявиха от китайското външно министерство.

В Бялата книга се показва, че Китай има интерес за развиването на планове за рандеман на нефт, газ, минерални запаси, лов на риба и развиване на туризма в района. В документа се разяснява, че това може да стане единствено благодарение на другите арктически страни и жителите на района, чиито обичаи и просвета би трябвало да бъдат защитени.   

Инициативата „ Един пояс, веднъж “ цели да свърже Китай с Европа и Близкия Изток, по сходство на античния Път на коприната, благодарение на огромни инфраструктури планове в десетки страни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР