Китай прави всичко възможно, за да облекчи недостига на електроенергия

...
Китай прави всичко възможно, за да облекчи недостига на електроенергия
Коментари Харесай

Китай сее облаци заради безмилостната 64-дневна суша

Китай прави всичко допустимо, с цел да облекчи дефицита на електрическа енергия и да изпълни река Яндзъ, чието равнище понижа фрапантно в резултат на рекордната горещина, която застигна страната през последните седмици. В опит за справяне със обстановката са вдигнати във въздуха самолети за "посяване " на облаци и се създават нови източници на електрическа енергия.

Вече над два месеца високите температури основават проблеми на земеделските производители, заплашват отглеждането на животни и принуждават промишлености, подвластни от хидроенергията, да затварят, с цел да се обезпечат доставки на електрическа енергия за домовете, написа The Guardian.

Китай неведнъж е предупреждавал, че е изправен пред рискови метеорологични феномени през идващите години, до момента в който се пробва да се приспособява към изменението на климата и покачващите се температури, които евентуално ще бъдат по-сериозни, в сравнение с другаде.

Настоящите рискови горещини евентуално се дължат на „ специфичен случай “ на високо налягане от западната част на Тихия океан, разпрострян се над огромна част от Азия, сподели Кай Венджу, откривател от австралийския народен институт за научни проучвания, CSIRO.

Жегата мъчи Китай към този момент 64 дни, което я трансформира в цялостен връх като дълготрайност от 1961 година насам.

Според синоптиците, тя ще продължи до 26 август в басейна на Съчуан и огромни елементи от централен Китай.

В сряда управляващите в югозападната китайска провинция Съчуан оповестиха, че ще лимитират електрозахранването на домове, офиси и търговски центрове, откакто към този момент подредиха на производителите на енергоемки метали и торове да лимитират интервенциите.

Част от ограниченията, които бяха в началото показани като целесъобразни за жителите, плануват понижаване на потреблението на електрическа енергия, ограничение на температурния режим в административните здания до 26 градуса по Целзий и прилагане на стълби вместо асансьори, написа Sichuan Daily.

Властите също по този начин стопираха фонтаните, светлинните шоута и комерсиалните действия след залез слънце.

В сряда централната провинция Хубей стана следващата, която разгласи, че прави опит за предизвикателство на превалявания посредством изпращане на самолети, които изстрелват химически сребърен йодид в облаците.

Други райони край Яндзъ също заложиха на стратегиите за “засяване на облаци”. Трети са в подготвеност да ги употребяват.

Недостигът на електрическа енергия накара няколко компании в района Чунцин, граничещ със Съчуан, да заявят, че ще спрат производството.

Вицепремиерът на Китай Хан Джън посети държавната мрежова корпорация в сряда и сподели, че са нужни спомагателни старания за обезпечаване на електрозахранване за жителите и основни промишлености и за попречване на спирания на електрозахранването, сочи отчет на държавните медии.

Решението за мнозина е в ускоряването на плановете за възстановяване на енергийното натоварване. Трябва да бъде насърчено производството на сила от въглища и възобновими източници, споделя Хан Джън.

Хидроенергията съставлява към 80% от енергийния потенциал на Съчуан, само че намаляващите водни потоци на Яндзъ и нейните притоци водят до битка за посрещане на възходящото търсене на климатици, защото температурите скочиха до 40 градуса и повече.

Средните превалявания в Съчуан са с 51% по-малко от тези през предходните години, съгласно държавната осведомителна организация Синхуа, която цитира провинциалния клон на държавната мрежа.

През последните седмици сушата в целия басейн на река Яндзъ се отразява отрицателно върху селското стопанство. Фермерите не могат да напояват културите, няма вода и за добитъка. Затова управляващите приканиха управляващите по райони да създадат метаморфоза на водоснабдяването - краткотрайно прекачване на вода, създаване на нови източници, разширяван на тръбопроводни мрежи и други

За да усили доставките надолу по течението, най-големият водноелектрически план в Китай, язовирът "Три проломи ", ще усили изпускането на вода с 500 милиона кубически метра през идващите 10 дни.

Като място част от добитъка от засегнатите от суша региони е бил краткотрайно изместен другаде. Финансовото министерство разгласи и поддръжка против бедствието в размер на 44 млн. $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР