Китай поздрави днес Джо Байдън за встъпването му в длъжност

...
Китай поздрави днес Джо Байдън за встъпването му в длъжност
Коментари Харесай

Китай към САЩ: Ако страните ни си сътрудничат, добрите ангели ще надделеят над злите сили

Китай поздрави през днешния ден Джо Байдън за встъпването му в служба като президент на Съединени американски щати и припомняйки част от речта му, го прикани за "единство " в връзките сред двете велики сили

"Забелязах, че президентът Байдън на няколко пъти в речта си акцентира на думата "единство ". Мисля, че тъкмо от това имаме потребност сега в китайско-американските връзки “, съобщи пред публицисти говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин ", представена от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че връзките сред Китай и Съединени американски щати са стигнали до най-ниската си точка при ръководството на Доналд Тръмп, а малко след встъпването в служба на Байдън Пекин разгласи наказания против 28 някогашни високопоставени чиновници от администрацията на някогашния президент, в това число към този момент някогашния държавен секретар Майк Помпейо, на които се не разрешава да влизат в Китай и Хонконг.

Пекин в същото време изрази предпочитание да обърне нова страница в двустранните връзки. "Мисля, че Съединени американски щати, както и Китай би трябвало да вложат всички сили и да проявят мъдрост, с цел да се схванат между тях ", съобщи Хуа.

"Това е обвързване на Китай и Съединени американски щати като две велики страни, това е и вярата на интернационалната общественост. Ако двете страни си сътрудничат, положителните ангели ще надделеят над злите сили в връзките сред Китай и Съединени американски щати ", посочи говорителката, употребявайки израз от речта на Байдън, отбелязва БНР.

Агенция Франс Прес напомня, че във вторник, по време на чуване в Сената, номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън заявява твърда позиция по въпроса за спазването на човешките права от страна на Пекин, най-много в района Синцзян, обитаем основно с мюсюлмани уйгури.

Той сподели, че споделя отправеното от Майк Помпейо обвиняване в геноцид на Китай против уйгурите. Блинкън призна също, че досегашният президент Тръмп е бил прав да заеме по-твърда позиция против Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР