Китай подаде молба за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение

...
Китай подаде молба за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение
Коментари Харесай

Китай кандидатства за присъединяване към транстихоокеанското търговско споразумение

Китай подаде молба за присъединение към Всеобхватното и прогресивно съглашение за Транстихоокеанско партньорство (СРТРР), заяви министерството на търговията на страната, представено от Ройтерс.

Новината идва на фона на опитите на втората по-големина стопанска система в света търси метод да ускори комерсиалното си въздействие в района.

Министърът на търговията на Китай  Уан Уънтао е подал молбата за присъединение на Китай на новозеландския си сътрудник Дамян О‘Конър, оповестиха от китайското ведомство.

CPTPP беше подписан през 2018 година от 11 страни, измежду които Австралия, Канада, Чили, Япония и Нова Зеландия.

Преди това договорът бе прочут като Транстихоокеанското партньорство (TPP), като неговата цел бе точно да бъде контраст на районното въздействие на Китай. То бе реофрмирано, откакто Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от контракта през 2017 година, като крайният резултат бе точно CPTPP.

Япония, която е ръководител на CPTPP тази година, съобщи, че ще се съветва с другите членове на групата по отношение на настояването на Китай, само че не разясни по кое време тъкмо ще се случи това.

Присъединяването към CPTPP ще ускори в допълнение позициите на Китай в района, откакто предходната година страната 14 други страни от Азиатско-тихоокеанския район подписаха  договора за „ Регионално всеобхватно икономическо партньорство “ (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), създавайки най-големият търговски блок в света, покриващ пазар от 2,2 милиарда души, който има БВП от 26,2%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР