Китай планира да предложи на гражданите си безплатно лечение на

...
Китай планира да предложи на гражданите си безплатно лечение на
Коментари Харесай

Китай ще предлага безплатно лечение на репродуктивни проблеми

Китай възнамерява да предложи на жителите си гратис лекуване на репродуктивни проблеми в границите на националната си застрахователна скица, с цел да обърне наклонността на понижаване на раждаемостта, съобщи Си Ен Ен.

Националната администрация за здравно обезпечаване разгласи, че ще разшири обсега на услугите си, с цел да помогне за вдишване на разноските на фамилиите, които се пробват да основат дете.

Тя съобщи, че новото покритие ще включва техники за асистирана репродукция (АРТ), както и аналгезия на раждането за облекчение на болката при раждане.

Администрацията дефинира намаляването на популацията на Китай като една от най-големите спънки пред националното развиване и акцентира, че към този момент е добавила към покритието си медикаменти, предизвикващи овулация, с цел да помогне за " понижаване на тежестта на репродуктивните проблеми ".

Разширеното покритие е част от по-широкия опит на китайските управляващи да убедят повече хора да се женят и да имат повече деца.

Раждаемостта в страната спада от години, а предходната година страната означи първия си спад на популацията от повече от 60 години насам.

По данни на Националното статистическо бюро на Китай през 2022 година популацията на страната е намаляло до 1,411 милиарда души, което е спад с 850 000 души по отношение на миналата година.

В същото време раждаемостта е спаднала до рекордно ниското равнище от 6,77 раждания на 1000 души. През 2022 година са се родили към 9,56 милиона бебета спрямо 10,62 милиона през 2021 година

Политиците са все по-загрижени за въздействието, което възходящата демографска рецесия в Китай може да окаже върху икономическия напредък.

Преди десетилетия Китай вкара мощно спорната политика на " едно дете " в опит да се оправи с опасенията от претъпканост и да облекчи бедността. През 2015 година Пекин реши да се откаже от нея на фона на опасенията, че бързото застаряване на популацията и намаляването на работната мощ може да заплаши икономическата и обществената непоклатимост.

Първоначално на двойките беше позволено да имат до две деца, само че по-късно политиката беше в допълнение разхлабена, с цел да се позволи раждането на до три деца.

Китайските управляващи също по този начин се стремят да отстранен рестриктивните мерки за вписване на извънбрачни деца. /БГНЕС

Пекин / Китай
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР