Китай отвърна на удара на Съединените щати и наложи мита

...
Китай отвърна на удара на Съединените щати и наложи мита
Коментари Харесай

Нов епизод от търговската война между Китай и САЩ

Китай отвърна на удара на Съединените щати и наложи мита за 3 милиарда $ върху 128 американски вносни артикули. Мерките са в отговор на въведените от Съединените щати мита за вноса на стомана и алуминий. Начало ли е това на комерсиална война и по какъв начин ще се отрази на останалия свят - вижте!

Китайското министерство на финансите разгласява новите митнически такси, които влизат в действие от през днешния ден. Предвиждат се мита от 15 на 100 за пресни и сушени плодове, ядки, женшен, вино и стоманени тръби, а също мита от 25 % върху артикули от свинско месо и рециклиран алуминий. По улиците на Пекин хората приветстваха ответните ограничения, други пък бяха загрижени от разгарящата се комерсиална война.
Ли Сяо - управител на хотел: " Съвсем вярно е да наложим цени. Когато анулират търговски съглашения с нас, обикновено е да отвърнем на удара. " Джан Джинджин - служителка в кетъринг бранш: " Да, закупувам вносни хранителни артикули. Но не мисля, че са от първа нужда, тъй че това не визира живота ни. "
И в действителност наложените от Китай цени няма да ударят Съединените щати по-най-болното място като вносът на американска соя в страната, който е на стойност 14 милиарда $. Това, обаче, оставя отворена вратата за налагане на втори кръг от по-тежки цени от страна на Пекин.

Пекин уточни, че ограниченията са в отговор на наложените от Вашингтон 25-% мито върху вноса на стомана и от 10 % върху вноса на алуминий от редица страни, измежду които и Китай. Американските ограничения влязоха в действие от 23 март, макар предизвестията от целия свят, че са в нарушаване на разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Джан Джанпин - Китайската академия за интернационална търговия и стопански съдействие: " Това е рисков сигнал - Съединените щати пренебрегват Световната комерсиална организация поради политиката " Америка преди всичко ", а това е доста рисковано. "
Според специалистите обаче, Китай има интерес да понижи напрежението, защото стопанската система на страната е доста по-зависима от износа, в сравнение с американската. Търговската война сред двете най-големи стопански системи в света би изложила на риск международните пазари, а анализатори предизвестяват, че напрежението ще остане и печеливши в тази борба няма да има.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР