Китай отстрани Цин Ган от поста външен министър по-малко от

...
Китай отстрани Цин Ган от поста външен министър по-малко от
Коментари Харесай

Китай смени външния си министър след загадъчно отсъствие

Китай в профил Цин Ган от поста външен министър по-малко от седем месеца откакто беше назначен и месец, откакто той не беше виждан обществено.

Функциите са трансферирани на шефа на комитета за външните работи на Комунистическата партия Ван И, който беше външен министър преди Цин, заяви Би Би Си във вторник.

Продължителното изгубване на Цин от общественото пространство - и формалното безмълвие по въпроса, подхранва гневни спекулации, написа Би Би Си.

 Цин Ган се задържа едвам седем месеца на поста и отстраняването му породи всевъзможни спекулации - от политически проблеми до извънбрачна връзка
© Reuters

Цин Ган се задържа едвам седем месеца на поста и отстраняването му породи всевъзможни спекулации - от политически проблеми до извънбрачна връзка

Последните известни обществени задължения на 57-годишния Цин бяха на 25 юни. Не беше посочена причина за отстраняването му.

Назначен на поста предишния декември, Цин се смяташе за приближен асистент на китайския президент Си Цзинпин. Бивш дипломат на Китай в Съединени американски щати назначението му беше изтълкувано като знак на благосклонност към Вашингтон и израз на предпочитание за възстановяване на връзките.

Китайската осведомителна организация " Синхуа " излезе с сбито известие за замяната, без да показва аргументите за нея, добавяйки единствено, че тя е към този момент факт, защото президентът Си Цзипин към този момент е подписал указа.

 Съединени американски щати и Китай направиха крачка напред, само че разликите остават Съединени американски щати и Китай направиха крачка напред, само че разликите остават

Според системата на китайската комунистическа партия външната политика се формулира от почитан чиновник, който по-късно подрежда на външния министър да я ползва, разяснява Би Би Си.

Когато Цин Ган изчезна от обществените си функционалности и не взе участие на среща на върха на страните от АСЕАН в Индонезия, публично беше обяснено, че той има неуточнени здравословни проблеми.

Но неналичието на каквито и да било детайлности от неговото министерство подхрани клюки, водещи до спекулации, че той е осъден или по политически аргументи, или заради извънбрачна връзка.

След по-малко от две години като дипломат в Съединени американски щати, Цин Ган беше назначен за външен министър предишния декември като един от най-младите на поста.

Преди това той е бил представител на външното министерство и е помагал за организирането на пътуванията на президента Си в чужбина, което му е дало опция да работи в тясно съдействие с водача на Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР