Китай отрече инвестициите на държавните му компании в Европа да

...
Китай отрече инвестициите на държавните му компании в Европа да
Коментари Харесай

Китай не търси политическо влияние с инвестициите си в Европа

Китай отхвърли вложенията на държавните му компании в Европа да са част от политическа тактика, в първата си публична реакция на новите правила на Европейския съюз за инспекция на задгранични капитали.

" Инвестициите се основават на бизнес насочени действия, а посоката на вложение зависи от фактори като личните преимущества на компанията и пазарните условия. Няма такова нещо като стратегически съображения или политически планове ", декларира Мисията на Китай към Европейски Съюз в отговор на въпроси на Bloomberg.

Държавите членки на Европейски Съюз и Европейския парламент се споразумяха тази седмица за законопроекти, ориентирани към попречване на опасността от задгранични вложения за националната сигурност. Този ход отразява възходящото безпокойствие в международен мащаб - най-много в Съединени американски щати - по отношение на китайската корпоративна агресия в чужбина.

Сделката идва след 14 месеца разисквания по самодейност, която от години се смяташе за прекомерно спорна, с цел да бъде подхваната, вследствие на опозицията в националните столици на блока.

Брюксел съобщи, че новите правила не са предопределени да обезсърчават задграничните вложения в Европа и не са ориентирани към нито една страна отвън блока.

" Китай се надява, че Европейски Съюз ще може да се придържа към главните правила на Световната комерсиална организация, изключително към правилото за недискриминация и да се отърве от комерсиалния протекционизъм. Следим дали Европейски Съюз върви към отвореност, изчерпателност и многоликост - или противоположното ", предизвестиха от китайската дипломатическа задача.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР