Китай отбеляза с голям военен парад 90 години от създаването

...
Китай отбеляза с голям военен парад 90 години от създаването
Коментари Харесай

Изненадваща демонстрация на военна мощ от Китай

Китай означи с огромен боен церемониал 90 години от основаването на Народната освободителна войска, както е формалното наименование на въоръжените сили на страната.

В това няма нищо изненадващо, само че събитията към самата проява на военна мощ будят въпроси.

Страхува ли се Китай от Лю Сяобо, даже когато е мъртъв

"Гардиън ": Задава се сериозен спор сред Съединени американски щати и Китай

Русия против Китай и Съединени американски щати в Организация на обединените нации поради Северна Корея

Това, че церемониал ще има, беше доказано публично едвам през вчерашния ден. А самото събитие не се организира в Пекин или в някой от другите китайски мегаполиси, а на границата на пустинята Гоби.

Хиляди бойци и разнообразни типове бойна техника минаха пред президента Си Дзинпин в най-голямата подготвителна база в Азия, ситуирана в отдалечената провинция Вътрешна Монголия.

Още един характерен факт е, че Си гледаше парада, облечен в цялостна бойна униформа, изправен във боен автомобил.

Според анализатори странният избор на мястото на парада и методът на отразяването му повдигат въпроса, за кого е предопределена демонстрацията на военна мощ.

На фона на предстоящите промени в управлението на Комунистическата партия на Китай, страната се изправя и пред редица външни провокации, свързани със засилващото се напрежение към нуклеарната стратегия на прилежащата Северна Корея, възходящата военна мощност на Русия и нападателната политика в района на администрацията на новия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

„ Аз твърдо имам вяра, че нашата галантна войска има и увереността и способността да победи всеки нахлул враг”, съобщи Си.

„ Нашите военни имат опцията да напишат нова глава в построяването на мощна войска да допринесат за осъществяване на фантазията на Китай за огромно подмладяване на китайската нация и запазването на международния мир”, добави той в 10-минутно послание, излъчено онлайн по държавната телевизия и радио.

Китайската войска е най-голямата в света, с персонален състав от 2,3 милиона души. По време на парада бяха показани нейните най-нови оръжия.

Чуждестранни медии не бяха позволени до събитието, по време на което пред Си минаха 12 000 военнослужещи и 600 единици военна техника, в това число повече от 100 самолета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР