Китай осъди вчера на смърт канадеца Робърт Лойд Шеленбърг за

...
Китай осъди вчера на смърт канадеца Робърт Лойд Шеленбърг за
Коментари Харесай

Смъртна присъда обтегна отношенията между Китай и Канда

Китай осъди през вчерашния ден на гибел канадеца Робърт Лойд Шеленбърг за опит да изнесе от страната 230 кг анфетамини в Австралия.

През ноември 2018г. Шеленбърг получи присъда от 15 години затвор по същото дело, само че изненадващо, съда в китайския град Далян промени решението си и издаде най-тежкото наказване, планувано в закона - гибел.

Скандалът си има предистория. Миналият месец в Канада беше задържана Мън Уанджоу - финансов шеф на китайския софтуерен колос Huawei и щерка на създателя на компанията.

Задържането й е по искане на Съединените щати по съмнения, че Уанджоу е употребила дъщерни компании, с цел да търгува с Иран, заобикаляйки наложените тогава американските наказания против иранската страна. Тя отхвърля обвиняванията и е пусната под гаранция, само че е под непрекъснато наблюдаване, с електронна гривна на крайници.

Опасенията на Канада са, че точно въпросът с Мън Уанджоу са принудили китайските управляващи да трансфорат Робърт Лойд Шеленбърг в изкупителна жертва и инструмент за дипломатически напън. След бурния дипломатически скандал, канадският жител ще има право на обжалване.

Китай отхвърля тези версии и порица канадския министър председател в опит за вмешателство в самостоятелната китайска правосъдна система и налагане на двойни стандарти. Развитието на абсурда обаче демонстрира безусловно реципрочни ответни ограничения, включително и отправеното предизвестие от китайското външно министерство към пътуващите в Канада да "направят добра оценка на риска ".

Дипломатическият спор сред Китай и Канада е следващият интернационален скандал, в който е забъркано името на Huawei.

В края на предходната седмица полските управляващи арестуваха двама чиновници в офиса на Huawei в Полша по съмнение в шпионаж за китайските секрети служби.

Американското разузнаване от месеци твърди, че китайският софтуерен колос употребява изобретенията си за държавен шпионаж. Обвинения, които Huawei отхвърля.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР