Китай официално призна, че е на ръба на демографски срив.

...
Китай официално призна, че е на ръба на демографски срив.
Коментари Харесай

Китай се бори с демографски срив, причинен от COVID пандемията

Китай публично призна, че е на ръба на демографски срив. Причината съгласно управляващите е Коронавирус пандемията. Ето за какво Националната здравна комисия на страната ще вкара пакет от ограничения, ориентирани към повишението на раждаемостта, предадоха международните организации. Сред тях са до неотдавна недостъпните в Китай IVF технологии за двойките, които имат репродуктивни проблеми.

Коефициентът на раждаемост в Китай е бил 1,16 през 2021 година – един от най-ниските в света, и това е надалеч под стандарта 2,1, който се възприема като аршин за непоклатимост на популацията.

Експерти напомнят, че Китай наложи политика на едно дете от 1980 до 2015 година, само че през 2016 година я размени с политика за две деца и я промени още веднъж през 2021 година, позволявайки на фамилните двойки да имат до три деца. Резултатите обаче не закъсняха и кривата на раждаемостта стремително върви надолу, като се чака през тази година ражданията да спаднат под 10 милиона, откакто през 2021 година са били 10,6 милиона, което е с 10% по-малко спрямо миналата 2020 година

Демографи считат, че този незабравим спад е резултат от безкомпромисната политика на Китай за „ нулев Коронавирус “, ориентирана към ограничение огнищата на инфекцията със непоколебим надзор върху живота на хората. Специалистите са безапелационни, че точно този ход на китайските здравни управляващи се е отразил пагубно върху желанието на китайците да имат деца.

Сега идва време вредите да бъдат поправени и се чака това да стане посредством пакет от марки, една от които е въвеждането на IVF, само че дружно с нея ще се вкарат и голям брой стопански тласъци – данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство, усъвършенствана здравна застраховка, жилищни дотации, спомагателни пари за трето дете и ограничение на скъпите частни уроци отвън учебно заведение.

Китайската страна ще води и целенасочена политика против абортите, за които до момента режимът беше очебийно демократичен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР