Китай официално понижи дипломатическите си връзки с Литва до ниво

...
Китай официално понижи дипломатическите си връзки с Литва до ниво
Коментари Харесай

Китай ограничава дипломатическите връзки с Литва заради Тайван

Китай публично намали дипломатическите си връзки с Литва до равнище " шарже д'афер ", заяви Министерството на външните работи. Действието се подхваща в символ на митинг, откакто Тайван откри де факто посолство във Вилнюс, съобщи Агенция Франс Прес.

Разрешението от страна на Литва Тайпе публично да отвори офис с името Тайван бе доста дипломатическо отклоняване, което се опълчи на акцията от Пекин, която се пробва да държи Тайван в изолираност на международната сцена.

“Китайското държавно управление трябваше да ограничи дипломатическите връзки сред двете страни... с цел да отбрани своя суверенитет и главните правила на интернационалните отношения”, се споделя в изказване на министерството.

" Литовското държавно управление би трябвало да понесе всички последствия, които произтичат от това ", се споделя в изказването, добавяйки, че дейностите му " сътвориха неприятен казус на интернационалната сцена ".

Китай се опълчва на всяка публична приложимост на думата " Тайван ", с цел да не придаде чувство за интернационална легитимност на самоуправляващия се либерален остров, който Пекин възприема като част от своята територия и даде обещание един ден да го превземе.

Пекин добави, че Литва е “се отказала от политическия ангажимент, стихотворец при установяването на дипломатически отношения” с Китай, имайки поради “политиката на обединен Китай”, при която страните публично признават китайското държавно управление над това на Тайван.

Тайван разгласи, че ще отвори офиса през юли, което ще бъде първото му ново дипломатическо посланичество в Европа от 18 години.

Този ход провокира гневен отпор от страна на Китай, който отдръпна посланика си в Литва и изиска от Вилнюс да направи същото, което в последна сметка се случи.

Китай също спря товарните влакове за Литва и приключи да издава позволения за експорт на храни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР