Китай очаква недостига на висококвалифицирани работници да се влоши с

...
Китай очаква недостига на висококвалифицирани работници да се влоши с
Коментари Харесай

Пекин с план за създаване на 55 млн. работни места в следващите пет години

Китай чака дефицита на висококвалифицирани служащи да се утежни с времето, до момента в който държавното управление се концентрира върху създаването на високотехнологичните промишлености. Това разминаване сред работните места и квалификацията на работната мощ ще се трансформира в главния проблем за пазара на труда. Това съобщи пред кореспонденти Гао Гао, заместител общоприет секретар на Националната комисия за развиване и промяна на Китай, представен от Блумбърг.

Коментарът му пристигна след представянето на нов петгодишен проект за заетостта до 2025 година

Той уточни, че въпреки делът на висококвалифицирани служащи в Китай да е повишен до близо 30% от работната мощ, той продължава да е невисок спрямо другите индустриални сили.

Планът на Държавния съвет на Китай планува основаване на 55 млн. работни места в градовете, възстановяване на образованието на работната мощ и ограничение на безработицата до 5,5% до 2025 година

Властите желаят да подобрят равнищата на умения в стопанската система, като за задачата са си сложили задачата да покачат междинните години на обучение на хората на трудоспособна възраст от 10,8 на 11,3 година

Пекин се ангажира да трансформира заетостта в главен приоритет измежду икономическите политики – цел, която придобива все по-голямо значение в последно време, до момента в който управляващите поставят по-големи старания за понижаване на неравенствата в страната и за реализиране на „ общ разцвет “. Тези дейности включват възстановяване на правата на служащите, изключително в софтуерния бранш.

От държавното управление също по този начин дават обещание да засилят контрола върху фирмите във връзка с работното време на чиновниците, с цел да се подсигурява, че те получават свободното време, което им се поставя по закон. Пекин също по този начин се ангажира да понижи дискриминирането в работната мощ и да окуражи работодателите да одобряват гъвкави политики за служащите, които се грижат за дребни деца, както и да обезпечат образование на дамите, напуснали работното място, с цел да раждат.

Новият проект слага акцент и върху увеличението на каузи на заплатите на служащите в стопанската система – ход, който цели да понижи разликите в приходите. Пекин се ангажира да усили обезщетенията за труд на служащите, изключително на тези на първа линия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР