Китай обяви мащабни промени в националната си реакция при пандемии

...
Китай обяви мащабни промени в националната си реакция при пандемии
Коментари Харесай

Китай разхлабва COVID хватката

Китай разгласи огромни промени в националната си реакция при пандемии - най-ясният и важен знак, че страната се отхвърля от строгия си метод за нулево разпространяване на вируса, заяви CNN.

Някои локални управляващи към този момент започнаха стъпки в тази посока, които демонстрираха допустима смяна в политиката на държавно равнище - огромни градове разхлабиха условията за тестване.

В изказване Държавният съвет на Китай и Националната здравна комисия показаха 10 нови насоки , които разхлабват някои ограничавания - най-много позволяват домашната карантина и значително отстраняват здравния QR код за пътуващи и до момента наложителен за влизане на доста от публичните места. Само при някои изключения към момента ще изисква инспекция на QR кода - например старешки домове, медицински заведения и междинни учебни заведения.

Предприятията към този момент могат да дефинират и свои лични политики за предварителна защита и надзор.

Производства в зони, които не са избрани като високорискови, към този момент не могат да стопират работа. Затварянето е позволено единствено във " високорискови региони " и даже тогава би трябвало да бъде " неотложно " анулирано, в случай че не бъдат открити нови случаи в продължение на пет поредни дни , се споделя в известието на Здравната работа.

В него се прибавя, че на управляващите категорично е неразрешено да блокират пожарните изходи , входовете на жилища или здания и други порти, тъй че жителите въпреки всичко да могат да се изтеглят и да потърсят здравна помощ, в случай че е належащо.

Освен това пациенти с ковид, само че без признаци или с леки такива, към този момент ще могат да изберат домашна изолираност за пет дни и няма да бъдат задължени на изолираност в държавно заведение.

Пълното отваряне на Китай е малко евентуално да се случи през идващите шест месеца. Това обаче е първата публична смяна на държавната политика за нулев коронавирус на национално равнище - незабравим поврат от страна на централното управление, което през последните три години настояваше, че пандемията е война, която може да бъде извоювана единствено посредством потушаване на огнищата, където и да се появят.

Новите насоки на Националната здравна комисия приканват управляващите да " обезпечат естественото действие на обществото и главните медицински услуги ", като показват, че регионите, които не са избрани като високорискови, не би трябвало да лимитират придвижването на хората или да затварят предприятия.

Решението за намаляване на Коронавирус хватката върху обществото и стопанската система идва след серията от редки другояче в Китай митинги в края на ноември и началото на декември . Общественият яд обхвана страната, откакто видеозаписи от случай в в западния район Синдзян демонстрираха, че ограниченията за блокиране са забавили достъпа на пожарникарите при пожар.

Излизат данни обаче и за китайската стопанска система , които демонстрират, че през ноември 2022 година износът е понижен с 8,7% на годишна база до 296,1 милиарда $, след спад с 0.3% през предходния месец октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР