Китай обвини САЩ, че са провели десетки хиляди кибератаки срещу

...
Китай обвини САЩ, че са провели десетки хиляди кибератаки срещу
Коментари Харесай

Китай обвини САЩ, че са провели десетки хиляди кибератаки срещу страната

Китай упрекна Съединени американски щати, че са провели " десетки хиляди " хакерски атаки против страната, посредством които са откраднали значими данни, най-много от китайски проучвателен институт, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вашингтон постоянно упреква Пекин в хакерски офанзиви против компании и държавни служби поради съперничеството сред двете международни сили. Китай постоянно е отричал тези обвинявания и на собствен ред твърди, че е жертва на американски хакерски атаки, въпреки рядко да дава съответни доказателства за хипотетичните нарушавания.

В сегашен отчет китайският Национален център за незабавно противопоставяне на компютърните вируси (CVERC) упреква американската Агенция за национална сигурност (NSA) в " десетки хиляди зловредни хакерски атаки през последните години ".

Американската организация доби известност около случая с някогашния ѝ чиновник Едуард Сноудън, който направи разкрития за съществуването на световна система за наблюдаване на връзките и интернет.

Според китайския отчет звеното на американската организация, наречено " Операции за персонализиран достъп " е проникналo в данните на Северозападния политехнически университет със седалище в северния китайски град Сиан. Висшето учебно заведение е финансирано от министерството на индустрията и осведомителните технологии на Китай и е профилирано в галактическите проучвания и аеронавтиката.

В отчета се показва, че отделът на американската организация е " добил надзор върху десетки хиляди единици мрежово съоръжение " на университета като сървъри, терминали и рутери, с чиято помощ е достигнал до " извънредно значима техническа информация " като пароли за достъп.

Според участниците в правенето на отчета от китайската компания за киберсигурност и битка с компютърните вируси " Цихоу 360 ", американската организация се е " сдобила с 140 гигабайта данни с голямо значение " благодарение на европейски и южноазиатски организации.

Запитана през вчерашния ден по тематиката, говорителката от китайското външно министерство Мао Нин разяснява, че тези хипотетични хакерски атаки съставляват " сериозна заплаха за националната сигурност на Китай ". " Очакваме пояснения от страна на Съединените щати и неотложно преустановяване на тези злонамерени дейности ", добави тя пред медиите.

До момента от американската Агенция за национална сигурност не са дали отговор на запитването за коментар на Агенция Франс Прес.

През предходната година американският информативен колос " Майкрософт " разгласи, че група компютърни хакери, подкрепяна от Китай, се е възползвала от недостатъци в системата ѝ за изпращане на известия за кражба на персонални данни. Тогава Китай отхвърли изказванията и на собствен ред упрекна Съединени американски щати като ги назова " международни първенци по злонамерени хакерски атаки ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР