Китай обмисля варианта да изпрати космически апарат до покрайнините на

...
Китай обмисля варианта да изпрати космически апарат до покрайнините на
Коментари Харесай

Китай иска да изпрати космически апарат на 15 млрд. км от Земята

Китай обмисля разновидността да изпрати галактически уред до покрайнините на Слънчевата система - на разстояние от цели 100 астрономически единици (1 AE е равна на дистанцията от Земята до Слънцето) или близо 15 милиарда км.

Според основния конструктор на лунната стратегия на страната учен У Вейжен " в случай че планът бъде сполучливо осъществен, това ще бъде огромен принос на Китай в развиването на света и на човечеството ". По неговите думи галактическата индустрия на КНР има опция да се оправи с тази задача.

Понастоящем има единствено два галактически апарата, " Вояджър-1 " и " Вояджър-2 ", които са напуснали рамките на Слънчевата система и в този момент пътешестват в междузвездното пространство. Получените от тях данни помогнаха на учените да изучат тази част от космоса и да открият редица аномалии на границата на Слънчевата система.

Същевременно задачата на NASA „ Ню хърайзънс " (нови хоризонти) продължава своето странствуване по ръба на Слънчевата система – на милиарди километри разстояние от Земята. На 17 април галактическият уред мина прага от 50 астрономически единици (АЕ). 1 АЕ е равна на дистанцията сред Земята и Слънцето, което значи, че в този момент „ Ню хърайзънс "  се намира на 50 пъти по-голямо разстояние от нас, в сравнение с ние сме по отношение на Слънцето.

През 2006-та, когато „ Ню хърайзънс “ бе изстрелян, бяха нужни броени минути, с цел да се реализира контакт с апарата. Днес, когато той се намира на към 7,5 милиарда км от нас, посланията му ни доближават за цели 7 часа, при все това пътуват със скоростта на светлината.

„ Трудно е да си представим нещо толкоз далечно – споделя Алис Боуман, управител на интервенциите на задачата от лабораторията за приложна физика „ Джонс Хопкинс “. – Едно нещо, което прави тази отдалеченост осезаема, е времето, за което ни е нужно тук на Земята да потвърдим, че галактическият уред е получил нашите указания. Преди това се случваше незабавно, през днешния ден – за 14 часа. Това прави въпросното рисково разстояние действително. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР