Китай облекчава правилата за ипотечните кредити, за да помогне на купувачите на жилища в най-новото стимулиране

...
Китай току-що улесни хората да купуват жилища, в ход, който
Коментари Харесай

Китай току-що улесни хората да купуват жилища, в ход, който може да засегне 3,5 трилиона долара ипотечни заеми, тъй като Пекин се опитва да спаси пазара на имоти, затънал в рекорден спад и влошаваща се парична криза.

Авансовите плащания ще бъдат определени на минимум 20% за купувачи за първи път и минимум 30% за купувачи за втори път в цялата страна, според съвместно изявление на Народната банка на Китай (PBOC) и Националната администрация за финансово регулиране (NAFR), публикуван късно в четвъртък.

Това е голямо намаление от съществуващите изисквания от минимум 30% и 40% за купувачи за първи и втори път в градове, които прилагат ограничения за закупуване на жилище, като Пекин и Шанхай.

NANJING, КИТАЙ – 31 АВГУСТ 2023 г. – Снимка, направена на 31 август 2023 г., показва жилищен район на Country Garden в Нанкин, провинция Дзянсу, Китай. На 30 август Country Garden публикува отчета за представянето за първата половина на 2023 г. През първата половина на 2023 г. компанията постигна общи приходи от 226,31 милиарда юана, което е увеличение от 39,4%. Основната нетна загуба, която се дължи на акционерите, е приблизително 45,35 милиарда юана. (Снимката трябва да гласи CFOTO/Future Publishing чрез Getty Images) НАНДЖИН, КИТАЙ - 31 АВГУСТ 2023 г. - Снимка, направена на 31 август 2023 г., показва жилищен район на Country Garden в Нанкин, провинция Дзянсу, Китай. На 30 август Country Garden публикува отчета за представянето за първата половина на 2023 г. През първата половина на 2023 г. компанията постигна общи приходи от 226,31 милиарда юана, което е увеличение от 39,4%. Основната нетна загуба, която се дължи на акционерите, е приблизително 45,35 милиарда юана. (Снимката трябва да гласи CFOTO/Future Publishing чрез Getty Images) CFOTO/Future Publishing/Getty Images

В допълнение, минималните лихвени проценти по ипотечните кредити за купувачи на втори дом трябва да бъдат не по-малко от 20 базисни пункта над основната лихва по кредита (LPR), се казва в изявлението. Понастоящем минималните ипотечни лихвени проценти за купувачи за втори път са не по-малко от 60 базисни пункта над LPR.

LPR е еталонът за повечето домакински и корпоративни заеми в Китай и се определя от централната банка всеки месец.

Регулаторите също така посочиха в отделно изявление че лихвите по съществуващи ипотеки за покупки на първи дом могат да бъдат предоговорени между банките и клиентите от 25 септември. Регулаторите насърчиха банките да предлагат по-ниски лихви.

„Намаляването на лихвените проценти на съществуващите жилищни заеми може да спести разходи за лихви на кредитополучателите, което е благоприятно за разширяване на потреблението и инвестициите“, казаха регулаторите.

„За банките това може ефективно да намали феномена на предсрочното изплащане на заема и да смекчи въздействието върху приходите от лихви на банките“, добавиха те.

Новите политически мерки могат да засегнат 40 милиона купувачи на жилища и да засегнат 25 трилиона юана (3,5 трилиона долара) в ипотеки, което е около две трети от жилищните заеми в страната, съобщи държавната Yicai в четвъртък, цитирайки хора, близки до регулаторите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР