Китай не успя да спечели подкрепата на Индия за инициативата

...
Китай не успя да спечели подкрепата на Индия за инициативата
Коментари Харесай

Индия отказа да подкрепи китайската инициатива „Един път, един пояс“

Китай не съумя да завоюва поддръжката на Индия за самодейността „ Един път, един пояс “ (One Road, One Belt), известна още като новия „ Път на Коприната “, по време на срещата на министрите на външните работи на страните от Шанхайската организация за сътрудничество(ШОС) в Пекин, съобщи „ Ройтерс “.

Обявеният през 2013 година мегапроект има за цел да свърже Китай по суша и по море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а по-късно и с Близкия Изток, Африка и Европа.

Индия отхвърли да се включи в самодейността поради един основен план – икономическият кулоар сред Китай и Пакистан на стойност 57 милиарда $, който минава през оспорвания от Делхи и Исламабад район Кашмир.

Решението на този проблем ще бъде главната задача на двудневното визитата на премиера на Индия Нерендра Моди в Китай в края на седмицата, където той ще участва на неофициална среща с китайския президент Си Дзинпин.

Китайският заместител външен министър Конг Ксианю съобщи, че срещата ще протече в неофициална конюнктура, с цел да могат двамата водачи да обменят своите хрумвания в спокойна и другарска атмосфера, насърчаваща съдействието.

„ Това ще бъде от изгода освен за нашите две страни и два народа, само че и за мирното развиване в района и по света “, сподели Конг.

Междувременно външните министри на Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан потвърдиха поддръжката си за самодейността „ Един път, един пояс “ и показаха общо мнение по редица въпроси, в това число за отбраната на нуклеарното съглашение с Иран и нуждата от битка с разпространяването на екстремизма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР