Китай не се стреми към световна хегемония и няма да

...
Китай не се стреми към световна хегемония и няма да
Коментари Харесай

Пекин: Китай не иска хегемония, светът не се нуждае от нова Студена война

Китай не се стреми към международна надмощие и няма да взе участие в оръжейна конкуренция, без значение от своето равнище на икономическо развиване. Това съобщи министърът на защитата и член на Държавния съвет на КНР Вей Фънхъ.

„ Развитието на Китай в никакъв случай няма да основава опасност за нито една страна по света. Независимо от равнището на своето развиване, ние в никакъв случай няма да се стремим към надмощие, а също по този начин няма да участваме във военна агресия и оръжейна конкуренция “, сподели китайският министър.

Пекин е твърдо срещу демонстрацията на мощ в Южнокитайско море.

„ В момента обстановката в Южнокитайско море остава постоянна и се резервира наклонността за възстановяване. Това потвърждава, че страните от района могат да разрешат личните си проблеми “, акцентира Вей Фънхъ.

В същото време той предизвести, че Китай ще отстоява своята териториална целокупност и е подготвен да заплати за това всяка цена.

„ Ако някой, в миналото се опита да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще подхващат решителни дейности. И ние ще платим всяка нужна цена “, сподели той при откриването на Сяншанския конгрес по сигурността в Пекин.

Вей Фънхъ акцентира, че съдействието сред въоръжените сили на Китай и Русия е добър образец за целия свят и не е ориентирано против трети страни.

„ Добър образец за съдействие са връзките сред въоръжените сили на КНР и Русия. Те отразяват отвод от основаване на съюзи, а също по този начин следват правилата за неконфронтация и не са ориентирани против трети страни “, сподели министърът на защитата.

Той насочи съществени рецензии към американския вицепрезидент Майкъл Пенс поради неговото изявление, че Китай се меси във вътрешните работи на Съединени американски щати. Според него сходни изказвания съществено са навредили на двустранните връзки.

„ Неотдавна почитан началник на Съединени американски щати произнесе тирада, обвинявайки Китай в интервенция във вътрешните работи на Съединени американски щати и безпричинно разкритикува китайската външна политика. Това съществено навреди на двустранните връзки и съдействие. Китайската страна е възмутена и уверено се афишира срещу сходни изявления “, съобщи Вей Фънхъ.

„ Призоваваме американската страна да заобикаля сходни практики, да престане да нанася вреди на китайските ползи и двустранните връзки “, добави той. Вей Фънхъ е уверен, че „ светът вижда добре, къде е справедливостта “.

„ Фактите демонстрират, че към този момент се е изчерпал моделът на сигурност, основаващ се на опълчването. Светът не би трябвало да се връща към епохата на Студената война. Страните би трябвало да почитат взаимния си суверенитет, сигурност и ползи. Те би трябвало да основат пълноправен, поверителен и взаимно преференциален модел на партньорски връзки “, заключи китайският министър на защитата.

На 4 октомври американският вицепрезидент Майк Пенс упрекна Пекин, че „ манипулира американската народна власт “.

VIII Сяншански конгрес по сигурността се организира от 24 до 26 октомври в Пекин. Негови уредници са министерството на защитата, а също по този начин Асоциацията за военни науки и Института за интернационалните стратегически проучвания на Китай. Във форума вземат участие представители от 79 страни. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР