Китай навлиза в т.нар. период на двете сесии, когато двата

...
Китай навлиза в т.нар. период на двете сесии, когато двата
Коментари Харесай

Двете сесии: Какво трябва да знаем за стратегическия за Китай период?

Китай навлиза в така наречен интервал на " двете сесии ", когато двата съществени политически органа на страната ще дефинират целите на КНР във връзка с стопанската система, търговията, дипломацията, военното дело, екологията и разнообразни значими въпроси за идната година. Става въпрос за сесиите на Всекитайския комитет на националния политически съвещателен съвет на Китай и Всекитайското заседание на народните представители. Няма по какъв начин да се надцени смисъла на това събитие, тъй като то дефинира политиката на най-голямата действителна стопанска система (по Брутният вътрешен продукт ППП) в света, от която в огромна степен зависи и световното икономическо възобновяване.

Двете сесии са и самобитен прозорец за останалата част към света към неповторимата китайска политическа система на социализъм с китайски характерности, която постоянно е незадоволително добре разбирана отвън Китай, изключително в някои западни страни. Първото съвещание на 14-ия Национален комитет беше намерено на 4 март, а първата сесия стартира на 5 март.

Тазгодишните две сесии идват на фона на китайското отваряне вследствие на сполучливите и гъвкави ограничения за Ковид, както и на фона на световна криза, съгласно някои икономисти. В същото време, на фона на тази криза, се чака китайската стопанска система да нарасне през тази година с някъде сред 5 и 6 %, което ще окаже удобен резултат освен върху самия Китай, само че и върху десетки други страни.

В хода на мероприятието по традиция се разискват също по този начин социално-икономическите постижения на Китай и по-важното, вероятностите пред по-нататъшното развиване на страната, а също по този начин се утвърждават и нови планове, което сигурно пък е предстоящо и добре пристигнало за редица страни от Евразия, Африка и освен.

Тази година участниците на сесиите ще прегледат отчет за осъществяването на централните и локалните бюджети за 2022 година, а също по този начин и плановете на централните и локални бюджети за 2023 година.

Освен това ще се прегледа предложение на план за корекция към Закона на КНР за законодателната активност, а също и отчет за работата на ПК на Всекитайското заседание на народните представители.

Друг значим миг е, че ще се прегледа отчет за работата на Върховния национален съд на Китай и отчет за работата на Върховната национална прокуратура на страната. Освен това ще бъдат определени членове на държавните органи и ще бъдат взети решения за тяхното назначение.

Решенията, които китайските политически органи ще вземат по време на тазгодишните две сесии, както към този момент бе упоменато, ще имат значение освен за Китайската национална република, само че и за доста други страни по света. Вече мнозина икономисти, в това число интернационалните институции предвидиха, че голям % от международния стопански напредък ще се дължи на Китай, на фона на забавянето в развиването на стопанските системи на други страни, в това число западните.

Именно в подтекста на това, решенията на китайските политически органи се чакат с неспокойствие от редица страни по света, интернационалните и стопански наблюдаващи и анализатори. Със сигурност тазгодишните две сесии ще имат отражение върху интернационалните връзки. Всичко това идва да покаже, че смисъла на Китай на интернационалната сцена е повишено неимоверно доста, а с това, несъмнено, и отговорностите на страната пред света, което добре се схваща от китайското управление, изразяващо концепцията за " споделена орис на човечеството ".
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР