Китай настоя пред Индонезия да спре сондажите за петрол и

...
Китай настоя пред Индонезия да спре сондажите за петрол и
Коментари Харесай

Китай се нахвърли на Индонезия заради сондажи за петрол и газ и военни учения със САЩ

Китай настоя пред Индонезия да спре сондажите за нефт и природен газ в морска територия, която и двете страни считат за своя по време на траяло месеци опълчване в Южнокитайско море по-рано тази година. Това осведоми " Ройтерс ", базирайки се на четирима души, осведомени с въпроса.

Безпрецедентното искане, за което по-рано не е било съобщавано, увеличи напрежението по отношение на естествените запаси сред двете страни в нестабилна зона от световно стратегическо и икономическо значение.

Писмо от китайски дипломати до външното министерство на Индонезия ясно е споделило на Индонезия да спре сондирането на краткотрайна офшорна платформа, тъй като се правило на китайска територия съгласно Мухамад Фархан, индонезийски народен представител в комисията по национална сигурност към Народното събрание, която е била осведомена за писмото.

" Нашият отговор беше доста безапелационен, че няма да спрем сондирането, тъй като това е наше суверенно право ", акцентира Фархан.

Говорител на външното министерство на Индонезия е отбелязал: " Всяка дипломатическа връзка сред страните е частна по своята същина и нейното наличие не може да бъде споделяно. " Той е отказал спомагателни мнения.

Китайското външно министерство, министерството на защитата и посолството в индонезийската столица Джакарта не са дали отговор на претенции за коментар.

Други трима души, които са декларирали, че са били осведомени по въпроса, са удостоверили съществуването на писмото. Двама от тези хора са показали, че Китай неведнъж е упорствал Индонезия да спре сондирането .

Най-голямата страна в Югоизточна Азия упорства, че южният завършек на Южнокитайско море е нейна изключителна икономическа зона според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право и назова региона Северно море Натуна през 2017 година

Китай възрази против смяната на името и упорства, че водният път е в границите на експанзивната му териториална рекламация в Южнокитайско море, която той маркира с U-образна " линия с девет чертички ", граница, за която Постоянния трибунал в Хага откри през 2016 година, че няма правно съображение.

" То (писмото) беше малко заплашително, тъй като беше първият опит на китайските дипломати да прокарат дневния си ред от девет чертички против нашите права според Морското право ", посочи Фархан.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Индонезия и вторият по величина източник на вложения, което го прави основна част от упоритостта на Индонезия да се трансформира в стопанска система от най-високо равнище. Индонезийските ръководители запизиха безмълвие по въпроса, с цел да избегнат спор или дипломатически спор с Китай, означиха Фархан и двама от другите хора, с които " Ройтерс " са разговаряли.

Фархан посочи, че Китай в настрана писмо също по този начин е протестирал против най-вече сухопътните военни учения Garuda Shield през август, които се организираха по време на опълчването.

Ученията, в които са взели участие 4 500 военнослужещи от Съединени американски щати и Индонезия, са постоянно събитие от 2009 година Това е първият митинг на Китай против тях съгласно Фархан. " В формалното си писмо китайското държавно управление показва безпокойството си за стабилността на сигурността в региона ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР