Китай наложи ограничения върху износа на метали, използвани в производството

...
Китай наложи ограничения върху износа на метали, използвани в производството
Коментари Харесай

Китай ограничи износа на критични за производството на чипове метали от страната – това ще удари САЩ и техните съюзници

Китай наложи ограничавания върху износа на метали, употребявани в производството на полупроводници и друга електроника. Според Bloomberg е доста евентуално сходно решение да докара до по-високи разноски за производителите и да изостри геополитическото напрежение на фона на конкуренцията за създаване на съвременни изчислителни технологии.

По-конкретно става дума за галий, германий и техните химични съединения — продажбата им зад граница ще бъде следена от 1 август, оповестиха през днешния ден от Министерството на търговията. Очаква се новите ограничения да допринесат за гарантиране на националната сигурност на Поднебесното Царство и спазването на националните ползи на страната. Днес Китай е водещ производител на 20 сериозни първични материали за полупроводниковата промишленост, в това число галий и германий. Страната е и основен състезател в преработката и пречистването на тази суровина. Металите се употребяват в слънчевите панели, лазерите, устройствата за нощно виждане и, несъмнено, чиповете.

В момента, с цел да изнасят тези метали, в Китай ще би трябвало да аплайват за специфични лицензи от Министерството на търговията, а експортьорите ще би трябвало да дават подробна информация за това, на кого тъкмо имат намерение да доставят суровините и по какъв начин ще бъдат употребявани, и въпросът, в случай че е належащо, ще би трябвало да се реши на най-високо държавно равнище.

Това е най-новият ход в световната игра за надзор върху технологиите, жизненоважни за индустриалния и отбранителния бранш. Вероятно сходен ход ще докара до утежняване на така и така не най-хубавите връзки със стратегическите съперници на Китай, на първо място със Съединените щати.

Онзи ден беше обявено, че Съединени американски щати имат намерение да забранят износа за Китай на всевъзможни изчислителни ускорители без специфичен лиценз — такива чипове са жизненоважни за AI-технологиите и суперкомпютрите като цяло. Също по този начин, неотдавна излезе информация, че Холандия и Съединени американски щати ще затегнат рестриктивните мерки върху доставката на съоръжение за произвеждане на чипове в Китай.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР