Китай изрази днес подкрепата си за усилията на Сърбия да

...
Китай изрази днес подкрепата си за усилията на Сърбия да
Коментари Харесай

Китай изрази подкрепата си към Сърбия на фона на ескалацията на напрежението в Косово

Китай изрази през днешния ден поддръжката си за напъните на Сърбия да „ подсигурява суверенитета и териториалната си целокупност “ след възобновените конфликти сред косовски сърби и бойци от миротворната задача на НАТО в Косово КейФОР, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Призоваваме НАТО откровено да зачита суверенитета и териториалната целокупност на съответните страни и в действителност да направи това, което благоприятства районния мир “, сподели Мао Нин, представител на китайското външно министерство.

Управляващата комунистическа партия в Китай от дълго време е критик на НАТО, което се дължи частично на бомбардировката на китайското посолство в Белград по време на въздушната акция на НАТО през 1999 година за преустановяване на войната в Косово.

Китай, дружно с Русия и Сърбия, не признава независимостта на Косово от 2008 година и през днешния ден представителят на китайското външно министерство Мао Нин упрекна за насилието неспазването на сръбските политически права.

„ Ние се противопоставяме на едностранните дейности на краткотрайните институции за самоуправление на Косово “, сподели Мао на всекидневен брифинг, говорейки за косовското държавно управление в Прищина.

Мао сподели, че на сърбите би трябвало да бъде възложен надзор над общините, където образуват болшинство.

Миналия петък косовски сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общински здания. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в нараснала подготвеност.

Вчера в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово косовски сърби стачкуваха пред постройките на локалната власт, защото не желаят да разрешат на новоизбраните кметове, които са косовски албанци, да стартират да извършват функционалностите си. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и към 50 протестиращи сърби.

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отхвърлиха да вземат присъединяване в локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, при изборна интензивност 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР