Китай изпада в дефлация, тъй като цените спадат за първи път от началото на 2021 г.

...
Потребителските цени в Китай паднаха за първи път от повече
Коментари Харесай

Потребителските цени в Китай паднаха за първи път от повече от две години, тъй като забавянето на разходите възпрепятства възстановяването на икономиката след пандемията.

Китайската икономика изпадна в дефлация, тъй като индексът на потребителските цени (CPI) се понижи с 0,3 процента през юли, след като остана без промяна през предходния месец, показват данни на Националното статистическо бюро в сряда.

Свиването на цените е последният знак за помрачаване на перспективите за втората по големина икономика в света, след като износът миналия месец падна с 14,5 процента, трети пореден спад и най-рязък спад от три години.

Китай за кратко преживя дефлация в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато цените на свинското месо се сринаха в цялата страна.

Дефлацията обикновено се разглежда негативно от икономистите, тъй като по-ниските цени обикновено водят до по-ниски потребителски разходи и намалено производство, което от своя страна води до съкращения и съкращения на заплати.

Икономиката на Китай се забави на фона на отслабващото търсене у дома и в чужбина след бързото възстановяване от COVID-19 и строги ограничения на пандемията в началото на годината.

Пекин обяви набор от политически мерки за подпомагане на икономиката, включително по-голяма подкрепа за частните предприятия, като през следващите седмици се очаква да бъдат въведени още политики.

„Икономическият импулс продължава да отслабва поради слабото вътрешно търсене“, каза Zhiwei Zhang, главен икономист в Pinpoint Asset Management в Хонконг, пред агенция Ройтерс.

„На този етап не е ясно дали обявените наскоро политики могат скоро да обърнат икономическия импулс. Дефлацията на CPI може да окаже по-голям натиск върху правителството да обмисли допълнителни фискални стимули за смекчаване на предизвикателството.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР