Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Цзинпин,

...
Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Цзинпин,
Коментари Харесай

Изненадващ избор за директор на Народната банка на Китай

Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Цзинпин, на една от най-високите позиции в държавното управление на фона на напъните на Пекин против рисковото финансиране и задлъжнялостта, които имат за цел да понижат системичните опасности за втората по величина стопанска система в света, оповестява Ройтерс.

Парламентът избра 66-годишния Лю за вицепремиер на фона на натиска, който Съединени американски щати оказват върху Китай да понижи комерсиалния си остатък със 100 милиарда $. Възпитаник на Харвардския университет, той бе най-високопоставеният китайски делегат, който наскоро посети Вашингтон в опит да предотврати експлоадирането на комерсиална война.

Докато множеството промени в икономическия екип бяха необятно предстоящи, изборът на И Ган, получил образованието си в Съединени американски щати икономист, за нов началник на Народната банка на Китай (People`s Bank of China) бе неочакван, отбелязва Ройтерс.

Той е вицепрезидент на централната банка и протеже на досегашния й началник Чжоу Сяочуан. Назначението му указва последователност в паричната политика, въпреки една от най-големите централни банки в света да получи обилни нови регулаторни пълномощия. Очаква се по-късно през днешния ден да бъде разгласен ръководителят на новия орган, формиран след сливането на банковия и осигурителен регулатор. За водещ претендент се сочи 61-годишният Го Шуцин, който до момента бе отпред на Китайската комисия за контролиране на банковия бранш. Ще бъдат показани и ръководителите на авторитетните нови служби, регулиращи конкуренцията и сигурността на храните.

В началото на втория петгодишен мандат на Си Цзинпин като президент Пекин преструктурира регулаторни организации и министерства за увеличение на успеваемостта и ускорява пълномощията на други институции като централната банка.

Начело на Националната комисия за развиване и промени застава Хъ Лифън.

Финансовото министерство е поверено на Лю Кун, а Чжон Шен остава министър на търговията.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР