Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън

...
Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън
Коментари Харесай

Китай предложи план за мир в Украйна, а ООН призова Русия да изтегли войските си

Китай желае да предотврати опцията руско-украинската рецесия да излезе отвън надзор, като отбелязва, че разговорът и договарянията са единствените вероятни способи да се реши спорът, се споделя в документ, публикуван през днешния ден от китайското външно министерство в деня, в който войната в Украйна навлизе във втората си година. Пекин се разгласи изрично срещу потреблението на нуклеарно оръжие.

Общото заседание на Организация на обединените нации пък одобри с огромно болшинство необвързваща резолюция, с която прикани Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си. 

Планът на Пекин планува анулиране на западните наказания против Русия, въвеждането на ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отварянето на филантропични коридори за евакуация на цивилни и предприемането на дейности за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Китай доразвива от дълго време поддържани от Китай позиции, в това число нуждата от дейно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на всички страни, отбелязва АП.

" Манталитетът на Студената война би трябвало да бъде зарязан. Сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове ", се споделя в документа.

" Конфликтът и войната не са от изгода за никой. Всички страни би трябвало да останат рационални и да демонстрират въздържаност, да заобикалят разпалването на огъня и да предотвратят утежняването на рецесията или излизането ѝ отвън надзор ", се споделя в документа, добавя Ройтерс.

Украйна назова китайския проект " добър знак " и съобщи, че чака Пекин да бъде по-активен в поддръжката си за Украйна.

" Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си ", съобщи на същата конференция украинският шарже д`афер Жана Лешчинска.

Посланикът на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо, съобщи на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, само че Европейски Съюз ще го изследва. " Ако документът за позицията е позитивен знак за Украйна, тогава това ще е позитивен знак и за Европейски Съюз ", изясни Толедо. 

Какво още се споделя в проекта на Пекин

" Не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия и да се водят нуклеарни войни ", декларира китайското външно министерство. " Ние се противопоставяме на създаването, потреблението на биологични и химически оръжия от който и да е страна при каквито и да било условия ", добавя ведомството.

Руският президент Владимир Путин даде сигнал, че ще постави по-големи старания в спора в Украйна, макар огромните провали на бойното поле през миналата година. Той повдигна въпроса за нуклеарните оръжия, като разгласи проектите си за разполагане на новите междуконтинентални балистични ракети " Сармат ".

Проблемите не могат да се решат посредством едностранни наказания и оптимален напън не могат да решат въпроса и че " те единствено основават нови проблеми ", показва китайското външно министерство.

" Китай се опълчва на едностранните наказания, които не са позволени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Съответните страни би трябвало да спрат да злоупотребяват едностранните наказания и " юрисдикцията на дългата ръка " против други страни ", се споделя още в документа.

Огромен, само че необвързващ, напън върху Русия 

Междувременно Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди необвързваща резолюция, с която приканва Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си, съобщи АП.

Резолюцията бе призната със 141 гласа " за ", 7 " срещу " (включително Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия) и 32 " въздържал се ", като измежду тях бе и Китай.

Общото заседание се трансформира в най-важния орган на Организация на обединените нации, занимаващ се с Украйна, защото Съветът за сигурност, който е претрупан с поддържането на интернационалния мир, е неподвижен от правото на несъгласие на Русия, отбелязва американската организация. Резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, само че служат като барометър на международното мнение.

Външни министри и дипломати от повече от 75 страни направиха изявления по време на траялите два дни диспути.

По-късно през днешния ден водачите на Г-7 ще се съберат, с цел да съгласуват даването на спомагателна помощ на Киев. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР