Китай иска да намали производството на стомана тази година, но

...
Китай иска да намали производството на стомана тази година, но
Коментари Харесай

Китай иска да намали производството на стомана. Но задачата ще бъде особено трудна

Китай желае да понижи производството на стомана тази година, само че това може да се окаже изключително сложна задача, написа CNBC.

През първото полугодие на 2021 година стоманодобивните фабрики в Поднебесната империя усилиха продукцията с съвсем 12 %, по отношение на същия интервал на 2020 година, съгласно Wood Mackenzie. През май т.г. Китай регистрира рекордните 99,45 млн. тона стомана, като през юни количеството спада до 93,88 млн.

Стоманената промишленост е измежду най-големите замърсители в Китай и е виновна за сред 10 и 20 % от въглеродните излъчвания в страната. Пекин ясно уточни промишлеността като бранш, в който замърсяването би трябвало да бъде понижено като част от постигането на задачите за въглеродна индиферентност до 2060 година

През второто полугодие на 2021 година производството евентуално ще бъде по-ниско, само че намаляване под равнищата от миналата година ще се окаже предизвикателство, споделят анализатори. " Ще изиска същинско скачане върху спирачките. Смятаме, че производството ще бъде с 8-9% по-високо тази година " по отношение на предходната, споделя Пол Бартоломю, водещ анализатор в S&P Global Platts. Представители на промишлеността са на същото мнение.

Имат ли избор?

Мениджър в китайския производител Hesteel съобщи по време на форума Singapore Steel, че стоманодобивните фабрики би трябвало да внимават повече и да понижат производството си, с цел да отговорят на държавните политики. Това важи с особена мощ за държавните предприятия, акцентира той. " Нямаме избор и би трябвало да съблюдаваме държавните правила ", съобщи Mu Guoqiang, шеф в компанията.

Пекин споделя, че няма да има изключения и към този момент предизвести предприятията в стоманодобивния град Таншан, че са застрашени от санкции.

Но не всички са съгласни.
 Лондон отхвърли да избавя третия максимален производител на стомана
Лондон отхвърли да избавя третия максимален производител на стомана

Компанията изиска държавното управление на Англия да я избави от банкрут

Изключително мъчно е управляващите да управляват производството поради високия брой частни и държавни фабрики в Китай, счита Zhuang Bin Jun, досегашен управител във Fortescue Metals. В страната има високо търсене на стомана и е малко евентуално производството да намалее през идващите месеци, в случай че облагата се резервира на равнищата от първото полугодие, счита той.

Бартоломю акцентира още, че опитите за ограничаване на производството ще покачат цените — и предприятията, които не са наранени от рестрикциите ще бъдат окуражени да вдигнат производството.

Какво ще бъде търсенето?

Най-ефикасният способ за понижаване на производството е намаляването на търсенето — въпреки че сходна политика ще отслаби стопанската система, счита още той.

Пазарни наблюдаващи позволяват, че през есента търсенето ще намалее — само че не с задоволително, с цел да бъде лимитирано производството под равнищата от 2020 година Отчасти, по-слабото търсене ще пристигна поради отслабващия строителен бранш, счита Ерик Хедборг, анализатор в CRU.
 Наду ли се балон при стоманата?
Наду ли се балон при стоманата?

Цените са три пъти над 20-годишното приблизително равнище, а предлагането стартира да наваксва
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР