Китай има интерес да участва с инвестиции в проекта за

...
Китай има интерес да участва с инвестиции в проекта за
Коментари Харесай

Китай ще инвестира в жп връзката между Дунав, Черно и Егейско море

Китай има интерес да взе участие с вложения в плана за построяването на високоскоростен железопътен кулоар, който ще свързва река Дунав, черноморското крайбрежие на България и гръцките пристанища в Егейско море. Това стана ясно по време на визитата у нас на китайския министър председател Ли Къцян и срещата с българския му сътрудник Бойко Борисов.

" Подобен план би трябвало да бъде сбъднат по транспарантен метод и аз призовавам трети страни да вземат участие, да вземем за пример интернационалните организации и банки ", сподели Къцян на конференция след срещата.

Може да се сътвори консорциум с интернационалните банки за построяването на високоскоростната железопътна система, до момента в който други форми на съдействие също са допустими, предложи китайският министър председател, цититан от български медии.

Международни банки могат да вземат участие във финансирането на транспортната система, чиято стойност единствено в българския сектор се прави оценка на над 1 милиарда евро, а построяването й би трябвало да отнеме към 10 години.

 Европейски Съюз дава 750 хиляди евро за изследване на товарен кулоар сред България и Гърция
Европейски Съюз дава 750 хиляди евро за изследване на товарен кулоар сред България и Гърция

Целта е за основаването на мултимодулен транспротно трасе, обслужващо Егейско море, Черно море и река Дунав

Проектът ще съчетае железопътна и пристанищна инфраструктура, като свърже българските пристанища и жп гари Русе, Варна и Бургас с гръцките Александруполис, Кавала и Солун. Предвижда се построяването на високоскоростни жп линии сред тях, а главната връзка ще е през Свиленград.

Идеята е да се съчетае пътния, железопътния, речния и морския превоз, тъй че да се обезпечи оптимално бърз транспорт на артикули. Според плана във всеки от градовете ще има огромен логистичен център за съхранението и превоза на стоките.

Така България на процедура ще изиграе ролята на транспортна връзка сред Европа и Азия, като стоките елементарно ще могат да доближат от Германия и Австрия до пристанищата на Черно и Егейско море.

България и Гърция приготвят плана от няколко години, а предходната есен подписаха меморандум за съгласие за развиването му, само че им липсваше нужното финансиране. Сега това ще се промени с присъединяване на Китай и вероятно други интернационалните вложители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР