Китай и редица западни държави призоваха САЩ и Северна Корея

...
Китай и редица западни държави призоваха САЩ и Северна Корея
Коментари Харесай

Китай и Западът призоваха САЩ и Северна Корея да не влошават ситуацията

Китай и редица западни страни приканиха Съединени американски щати и Северна Корея да не позволяват ескалиране на напрежението.

И без друго обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Северна Корея се утежниха в допълнение, откакто през юли Пхенян тества две междуконтинентални балистични ракети. В петък президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с " огън и гняв ", а часове по-късно Пхенян отвърна, че доникъде на август ще има проект за ракетна офанзива против о. Гуам.

Президентът на Китай Си Дзинпин прикани Тръмп и Северна Корея да заобикалят държание, което може да увеличи напрежението, съобщи китайската държавна организация. Би Би Си отбелязва, че Китай – главният политически и стопански съдружник на Пхенян, от дълго време приканва за въздържаност.

В известие, публикувано от Белия дом, се споделя, че Китай се е съгласил, че Северна Корея трявба да спре " провокативното и ескалиращо държание ". Китайската осведомителна организация показва, че в телефонен диалог Си Дзинпин е споделил на Тръмп, че забърканите страни би трябвало да спрат " думи и каузи ", които могат да влошат обстановката.

В петък висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че на 14 август ще бъде свикана изключителна среща на комитета по отбранителна политика за разискване на обстановката със Северна Корея и въпроса за нови наказания против нея.
Decided to convene an extraordinary meeting of the #EU Political and Security Committee on #DPRK on 14th August https://t.co/0jxzz5zyzG

— Federica Mogherini (@FedericaMog) 11 август 2017 година

Междувременно през днешния ден френският президент Еманюел Макрон прикани в официално съобщение " за отговорност от всички и за попречване на всякакво ескалиране на напрежението " и изрази " угриженост във връзка със усилването на ракетната и нуклеарната опасност от страна на Северна Корея ". " Международната общественост би трябвало да работи в съгласие, твърдо и ефикасно, с цел да накара Пхенян да се върне абсолютно към пътя на разговора ", прикани Макрон

Заедно с останалите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Франция упорства пред Северна Корея да стартира наложително да извършва интернационалните си отговорности и да пристъпи към цялостно, транспарантно и необратимо прекратяване на нуклеарната и ракетната си стратегия, се споделя още в официалното съобщение, представено от Българска телеграфна агенция.

Британският външен министър Борис Джонсън уточни режима на Ким Чен-ун като виновен за рецесията сред Северна Корея и Съединени американски щати. Джонсън увери, че работи с сътрудниците си в търсене на " дипломатически излаз ".

The North Korean regime is the cause of this problem and they must fix it

— Boris Johnson (@BorisJohnson) 12 август 2017 година

" Международната общественост е сплотена в устрема да се убеди, че Северна Корея стопира нападателните си дейности ", съобщи английският първи посланик в " Туитър ". Той добави, че страната работи със Съединени американски щати и сътрудниците си от района в търсене на дипломатически излаз от рецесията.

Реакция имаше и от турския президент Реджеп Ердоган. Турция се надява, че възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Северна Корея няма да докара до нуклеарен конфликт, съобщи в петък Ердоган, представен от Анадолската организация.

" Това (напрежение) може да не остане лимитирано единствено сред тях двете ", сподели турският президент и предизвести, че обстановката може да провокира " друга " опасност. Той изрази вяра, че въпросът ще бъде позволен политически.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР