Китай е ваксинирал напълно над 1 млрд. души срещу COVID-19

...
Китай е ваксинирал напълно над 1 млрд. души срещу COVID-19
Коментари Харесай

Китай ваксинира напълно над 1 млрд. души

Китай е ваксинирал изцяло над 1 милиарда души против COVID-19 - над 70% от цялото си население - дръпвайки пред Съединени американски щати и Европа, макар че няма непосредствени проекти за разхлабване на някои от най-строгите пандемични ограничения в света, осведоми " Блумбърг ".

Общо 2,16 милиарда дози са били дадени в Китай към 15 септември, разгласи пред кореспонденти в Пекин Ми Фън, представител на Националната здравна комисия, като изцяло са ваксинирани повече от 1,01 милиарда души.

Важното събитие идва близо 10 месеца откакто Китай даде първото си условно утвърждение за инактивираната ваксина от държавната Sinopharm и започва най-голямата имунизационна акция в историята. Още шест препарата, създадени от локални производители на медикаменти и университетски институти, от този момент получиха позволение и употребявани за хора на възраст над 12 години.

Успехът на китайската тактика за имунизация не предотврати появяването на патогена през последните месеци и остават въпроси за това какъв брой ефикасни са изстрелите, изключително против най -новите разновидности. Нацията сега се бори с клъстер в югоизточната провинция Фудзиен, откакто потуши по -ранната зараза от делтата, най -широката, която е имала, откогато Ковид се появи за първи път в Ухан.

Темпът на програмата слага Китай отпред измежду най-големите стопански системи в света. Малко над половината от популацията в Съединени американски щати и Япония е изцяло имунизирано, до момента в който процентите във Англия и Германия надвишават 60%. Индия изостава, като по -малко от 15% от популацията е изцяло предпазено, съгласно Vacine Tracker на Bloomberg.

Китай е още по -успешен в мегаполисите, ситуирани в неговия развъртян източен район. Повече от 97% от възрастните в столицата на Пекин са изцяло имунизирани, както и 80% от жителите на възраст над 12 години в близкия Тиендзин. Процентът се приближава до 80% във финансовия център на Шанхай и в прилежащата провинция Джецзян. Обратно, провинциите в хинтерланд и тези в отдалечения запад имат по -ниски равнища на покритие на имунизациите.

Китай съставлява повече от една трета от 5,18 милиарда фотоси, които са управлявани в международен мащаб. Пекин също е изнесъл 800 милиона дози за останалия свят. Той се отдръпна, като дава бустерни фотоси на тези с най -голям риск от заразяване с вируса или развиване на тежък Covid, в това число хора над 60 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР