Китай е в процес на изграждане на втората по големина

...
Китай е в процес на изграждане на втората по големина
Коментари Харесай

Китай дава тласък на технологиите за увеличаване на безопасността и прецизността за изграждане на язовирни проекти

Китай е в развой на създаване на втората по величина водноелектрическа централа в света. Този план в допълнение ще подтиква потреблението на чиста екологична сила в страната.

 Разположена на река Дзинша в горното течение на река Яндзъ, Югозападен Китай, хидроелектрическата централа „ Бейхътан “ сега е най-големият и най-сложен водноелектрически план в развой на създаване в света. Той е оборудван с осем водноелектрически генераторни елемента от всяка страна на брега, с общ потенциал за производство на сила от 16 милиона киловатчаса. След като бъде приключена, централата ще бъде втората по величина в света от този тип във връзка с общия си потенциал, единствено след мега плана на язовира „ Три проломи “ в централната китайска провинция Хубей.

За да се подсигурява прецизността на строителните работи, в процеса на създаване се употребява технология за сателитно позициониране. Разработената напълно в Китай навигационна сателитна система „ Бейдоу “, която се намира на 20 000 километра над Земята, следи процеса на изтичане на циментовите основи. Високата точност е нужна, защото е извънредно значима безспорната акуратност при всички строителни работи. Така се подсигурява, че язовирът ще може да издържи водното налягане, което доближава до 16,5 милиона тона.

От началото на строителството в плана са внедрени редица интелигентни технологии. За построяването на „ Бейхътан “ се употребява специфична примес цимент, който освобождава минимална топлота, с цел да се понижи рискът от термично напукване. Десетки хиляди датчици са конфигурирани из цялото тяло на язовира, отразявайки детайлно в действително време температурата, налягането, околната среда и други характерности, които въздействат на бетонната структура.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР