Китай е спестил тази година близо 10 милиарда долара чрез

...
Китай е спестил тази година близо 10 милиарда долара чрез
Коментари Харесай

Колко спести Китай от рекордния внос на санкциониран петрол през 2023-а?

Китай е икономисал тази година близо 10 милиарда $ посредством рекордни покупки на нефт от страни под западни наказания, съгласно калкулации на Reuters, основани на данни от търговци и проследявани танкери.

Нежелана последица от глобите, наложени от Съединените щати и други западни страни на Русия, Иран и Венецуела, беше намаляването на разноските за импорт на нефт за рафинериите в най-големия стопански противник Китай, който постоянно подлага на критика такива " едностранни " наказания.

Анализът на Reuters за облагите на Китай от покупки на нефт от трите глобени страни съпоставя какво биха платили китайските вносители, закупувайки сходни сортове от несанкционирани производители.

Вносът на по-ниски цени е берекет

Той усили продуктивността и маржовете за втория по величина консуматор на нефт в света и неговите рафинерии. Това е преференциално изключително за дребните самостоятелни оператори, известни като " чайници ", и улесни доходоносния експорт от държавните рафинерии на дизел и бензин когато страната е изправена пред стопански усложнения.

Покупките от Китай също са избавителен пояс за доходи за Москва, Техеран и Каракас, чиито стопански системи и валутни приходи другояче са лимитирани от западните наказания и спада на вложенията.

Китай е доставил рекордните 2,765 милиона барела на денонощие недопечен нефт по море от Иран, Русия и Венецуела през първите девет месеца на 2023 година, съгласно осреднени данни, предоставени от компанията за следене на танкерите Vortexa и Kpler.

Трите страни съставляват една четвърт от вноса на Китай сред януари и септември, което е нарастване по отношение на към 21% през 2022 година и удвояване на каузи спрямо каузи от 12% през 2020 година, измествайки другите възможности от Близкия изток, Западна Африка и Южна Америка, откри анализът на Ройтерс,.

Въпреки че спестените пари са дребна част от сметката за импорт на нефт в Китай, те имат значение за самостоятелните рафинерии, които са " опортюнистични купувачи и интензивно търсят преференциални покупко-продажби ", сподели Кан Ву, световен началник на изследването на търсенето в S&P Global Commodity Insights.

Китайското външно министерство не отговори на съответни въпроси по тематиката, изпратени от Ройтерс. Вместо това в изказване той повтори позицията си, че Пекин се опълчва на едностранните наказания и естествената търговия на Китай заслужава почитание и отбрана.

Главната митническа администрация на Китай също не отговори на искане за коментар.

Руският импорт

От януари до септември Русия е доставила 1,3 милиона барела дневно морски недопечен нефт въз основа на междинните данни, предоставени от Vortexa и Kpler. Китай също е внесъл към 800 000 барела дневно недопечен нефт посредством тръбопровода ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean), съгласно китайски търговски източници.

От януари до септември общите съветски доставки са нарастнали с над 400 000 барела дневно по отношение на година по-рано, водени от Urals, съгласно Vortexa, Като глобите, провокирани от нахлуването на Москва в Украйна, провокираха всеобщо отклонение на нейните петролни потоци от Европа към Индия и Китай.

Тази година Китай е икономисал 4,34 милиарда $ посредством импорт на съветски нефт, въз основа на сравнението на Reuters на месечните ценови разлики сред доставяния от ESPO и суровия нефт Tupi от Бразилия и Urals по отношение на Оман, употребявайки ценова информация, предоставена от търговци.

За вноса на венецуелски нефт, най-вече тежък вид Merey, Китай спести приблизително 10 $ за барел в съпоставяне със сравнимия колумбийски недопечен нефт Castilla, демонстрират изчисленията, основани на данните на търговците. Страната спести към 15 $ на барел, купувайки ирански недопечен нефт вместо подобен от Оман.

Китай завоюва почти 4,2 милиарда $, като внесе рекордните 1 милион барела дневно през същия интервал от Иран, 60% над върховите стойности преди глобите, регистрирани от китайските митници през 2017 година при 623 000 барела дневно. Техеран увеличи добива до съвсем оптимални равнища и предложи ценови отстъпки от $17 за барел по отношение на Brent. За съпоставяне, Оман имаше междинна награда от $2 над Brent през първите девет месеца на тази година.

С приток на венецуелски нефт от януари-септември от към 430 000 барела дневно, съгласно междинната стойност на данните на Vortexa и Kpler, спестяванията на Китай от закупуване на венецуелски нефт са били 1,17 милиарда $.

Преимуществата за " чайниците "

Тъй като държавните рафинерии Sinopec и PetroChina се въздържаха напълно от закупуването на ирански и венецуелски недопечен нефт, " чайниците " пируваха с понижен нефт от двата доставчика.

Според китайската консултантска компания JLC " чайниците " в рафиниращия център на провинция Шандонг са работили с 65,7% от потенциала си през първите три тримесечия на 2023 година, което е растеж от 4,2 процентни пункта, генерирайки маржове при обработката на вносен недопечен нефт от 567 юана (77,63 долара) на звук, спрямо 50 юана преди година.

Въпреки това, преимуществото за повече икономии е лимитирано, защото самостоятелните рафинерии са с лимитирани квоти за импорт на недопечен нефт, като в същото време не имат квоти за експорт на гориво, както и за подложени на непоколебим регулаторен надзор.

" Това важи изключително за рафинериите в Шандонг, които, в случай че бъдат подложени на нов кръг от репресии, както се следи през последните години, биха могли да слагат твърдо ограничаване върху това какъв брой Иран изнася ", сподели Виктор Катона, водещ анализатор на суровия нефт на Kpler.

По-рано тази година митниците ускориха инспекциите на тежки суровинни товари, ориентирани към Шандонг, откакто откриха няколко ирански колета, неправилно етикетирани като разводнен битум, с цел да заобиколят квотите за импорт.

Ако Съединени американски щати затегнат използването на глобите против Техеран поради сегашната рецесия в Израел, това също може да ограничи износа на нефт от Иран, който се насочи най-вече към Китай, споделиха анализатори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР