Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица

...
Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица
Коментари Харесай

100 спасители в 3 групи изпратил Китай по следите на Боян Петров


Китай е събрала към 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разграничени в три групи. Това съобщи посланикът на Китайската национална република у нас Джан Хайджоу във връзка със избавителната интервенция по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, съобщи БГНЕС.

Спасителният екип от Китай се управлява от най-големия китайки планинар и шеф на тибетския самостоятелен район. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали доста постоянно високи планини, съобщи посланикът.

Първата група от над 12 спасители към този момент са тръгнали от базовия лагер, намиращ се на 5800 м към лагер 1, намиращ се на 6400 м. Утре е планувано 7 от тези 12 души да тръгнат за лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина в Хималаите. Очаква се те да дойдат преди вдругиден до лагер 3, намиращ се на 7300 м.

Времето е извънредно сурово, акцентира китайският дипломат и добави, че е доста мъчно да се организират избавителни интервенции в региона над 7300 м. Според прогнозата – през днешния ден, на 11 май, духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре времето ще бъде облачно и с краткотрайни валежи от сняг. Ще духа северен вятър със скорост 12 до 26 м/с, с температура от минус 12 до минус 25 градуса.

Според прогнозата на 13 май ще има къс интервал, когато ще бъде малко по-добро времето. От неделя ще стартират избавителни интервенции и търсене от лагер 3 нагоре, заяви още китайският дипломат у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР