Китай е построил огромни военни бази на три острова, заобикалящи

...
Китай е построил огромни военни бази на три острова, заобикалящи
Коментари Харесай

Тайван се разтревожи от огромните военни бази на Пекин в Южнокитайско море

Китай е построил " големи " военни бази на три острова, заобикалящи главното притежание на Тайван в Южнокитайско море. За това сигнализира тайванският външен министър Джоузеф Ву, представен от " Ройтерс ".

Той обаче акцентира, че Тайпе не желае да ескалира в допълнение напрежението в стратегическия воден път.

Както Тайван, по този начин и Китай имат териториални искания по отношение на по-голямата част от Южнокитайско море. Тайван обаче управлява единствено едно островче от оспорваните острови Спратли надълбоко в южната част на морето, наречено Иту Аба, което Тайпе назовава Тайпинг.

Някои законодатели както от ръководещите, по този начин и от главните опозиционни партии приканиха президента Цай Инуън да посети Иту Аба преди отдръпването си от поста през май, с цел да утвърди суверенитета на Тайван и да види неотдавна актуализирано пристанище, където могат да дебаркират по-големи кораби.

И двамата ѝ прародители са посещавали острова, само че по време на президентството си тя към момента не го е направила.

Запитан по отношение на апелите към Цай да посети Иту Аба, тайванският външен министър посочи, че безспорно островът принадлежи на Тайван и държавното управление ще отбрани суверенитета си над него.

В последно време между Китай и Филипините се породи рисково напрежение в Южнокитайско море, само че обстановката към Иту Аба също е напрегната, уточни Ву.

" Китай към този момент е основал доста на брой и големи военни бази в Южнокитайско море на трите острова към Тайпинг - рифа Суби, рифа Огнен кръст и рифа Мишиф - и всички те са много покрай нашия Тайпинг ", означи министърът.

" Докато разногласието продължава да се задълбочава, ние в Тайван би трябвало да обмислим по какъв начин да използваме мирни средства за разрешаване на казуса с Южнокитайско море и да не разрешаваме на другите да мислят, че сътворяваме компликации ".

Ако има опция, Тайван ще употребява " най-хубавия метод ", с цел да показва своя суверенитет над Иту Аба, добави Ву.

Иту Аба има задоволително дълга писта за кацане на военни полети за доставяне от Тайван. Той обаче е едва предпазен спрямо околните острови, следени от Китай.

Китай извърши огромно възобновяване на своите острови в Южнокитайско море, като построи огромни обекти за военновъздушните сили и други военни уреди, което провокира мощна паника във Вашингтон и в района.

Пекин твърди, че има цялостното право да надгражда и пази това, което смята за своя територия.

Тайван управлява и островите Пратас в северната част на Южнокитайско море и както военновъздушните сили, по този начин и флотът на Китай постоянно правят маневри наоколо до тях, с цел да отстояват териториалните искания на Пекин над Тайван, които държавното управление в Тайпе отхвърля.

Виетнам, Малайзия и Бруней претендират за други елементи от Южнокитайско море в спор както с Китай, по този начин и с Тайван.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР