Китай е одобрил предоставянето на смъртоносна помощ“ на Русия във

...
Китай е одобрил предоставянето на смъртоносна помощ“ на Русия във
Коментари Харесай

The Washington Post: Китай е одобрил „предоставянето на смъртоносна помощ“ на Русия

Китай е одобрил „ даването на смъртоносна помощ “ на Русия във войната ѝ в Украйна по-рано тази година, написа Washington Post, базирайки се на изтекли секретни документи на американското разузнаване. Според информацията Пекин наподобява се е съгласил да достави оръжия или муниции, маскирани като кротичък товар.

Изданието е получило достъп до класифицирани файлове, качени на частен сървър в чат приложението Discord. В един от документите, с дата 23 февруари 2023 година, се споделя, че американците са прихванали известие от съветската Служба за външно разузнаване (СВР), съгласно което китайската Централна военна комисия е одобрила „ по-нататъшното даване “ на секрети оръжейни доставки.

Официален коментар по тематиката към този момент няма.

„ Не сме виждали доказателства, че Китай е прехвърлял оръжия или е предоставял смъртоносна помощ на Русия. Но оставаме загрижени и продължаваме да следим от близко “, съобщи почитан чиновник на администрацията. Високопоставен чиновник на защитата се съгласи с тази оценка. И двамата приказваха пред вестника при изискване за анонимност.

Докладът идва, откакто в края на февруари администрацията на Джо Байдън направи поредност от обществени предизвестия към Пекин. Китай, който неведнъж до момента е упорствал, че е безпристрастен във връзка с войната в Украйна, осъди тези изказвания на Съединени американски щати и съобщи, че не приема „ соченето с пръст “ от Вашингтон, който вкарва големи количества оръжие във войната.

Изтеклият документ обаче акцентира задълбочаващите се връзки на Русия с Китай, трансформирал се в главния задграничен другар на Москва на фона на изолацията след началото на войната. По време на срещата си с Владимир Путин предишния месец Си Дзинпин опита да нарежда страната си като евентуален миротворец и се въздържа да поддържа изцяло напъните на съветския водач в Украйна.

Разкритията идват в миг на нараснало напрежение сред Съединени американски щати и Китай и обтегнати връзки сред Пекин и Вашингтон, изключително във връзка с Тайван. Планирано пътешестване на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин при започване на февруари бе анулирано в последния миг, откакто китайски балон за наблюдаване бе видян над военни обекти в континенталната част на Съединени американски щати. Впоследствие балонът бе свален над Атлантическия океан от американски изтребител – реакция, която китайският външен министър Ван И назова „ истерична “ и „ опит да се отклони вниманието от вътрешните проблеми “.

На 19 февруари, ден откакто се срещна с Уанг на конференция по сигурността в Мюнхен, Блинкен съобщи пред CBS News, че отдавнашните опасения на администрацията, че Китай може да окаже поддръжка на съветските военни старания, в последно време са се нараснали. „ Видяхме, че те дават несмъртоносна поддръжка на Русия за приложимост в Украйна “, сподели Блинкен. „ Загрижеността, която имаме в този момент, се основава на информацията, с която разполагаме, че те обмислят да дават смъртоносна поддръжка, и ние доста ясно им декларирахме, че това ще докара до сериозен проблем за нас и в нашите връзки. “

Запитан какво значи „ смъртоносна “ поддръжка, Блинкен отговори: „ Оръжия. Оръжия.... Цялата гама от неща, които попадат в тази категория, всичко от муниции до самите оръжия. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР