Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а ...

Китай е извършил изпитание на космическа кораб през юли, а

Китай отрича подозрения, че е тествал хиперзвуково оръжие

Китай е направил тестване на галактическа транспортен съд през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хипепрзвукова ракета, както бе обявено от в. " Файненшъл таймс ", съобщи през днешния ден китайското външно министерство, представено от Ройтерс.

Цитирайки пет добре осведомени източници в. " Файненшъл таймс " заяви в събота, че Китай е тествал способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, която е прелетяла през Космоса, само че не е уцелила целта, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. Изданието написа, че тестването " е изненадало американското разузнаване ".

" Това не беше ракета, а галактически транспортен съд ", сподели представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна конференция в Пекин, откакто бе запитан за информацията във вестника. Говорителят добави, че това е бил " обикновен тест " за изпитване на технология за наново потребление на галактически транспортен съд.

Значението на пробата за наново потребление е да " обезпечи на ниска цена и комфортен метод хора да пътуват в Космоса и назад ", сподели Чжао и добави, че доста фирми са провеждали сходни тествания.

Китайското външно министерство заяви, че тестването се е състояло през юли, а не през август, както настоява в. " Файненшъл таймс ".

Съединени американски щати деликатно наблюдават стратегията за рационализация на китайската войска, с цел да оценят евентуални опасности от все по-настъпателния си стратегически противник, означава Ройтерс.

Източник: manager.bg